Het grootste mozaïekmuseum ter wereld dat is gevestigd in de zuidoostelijke Turkse stad Gaziantep, kreeg vorig jaar zo’n 170.000 bezoekers over de vloer. Dit is een enorme stijging van 55 procent vergeleken met het jaar ervoor. In 2016 bezochten zo’n 110.000 mensen het museum, zei Gaziantep’s provinciale directeur van Cultuur en Toerisme, Bülent Öztürk.

Het Zeugma Mozaïekmuseum dat de deuren opende in 2011, heeft met haar prachtige historische mozaïeken duizenden toeristen aangetrokken van over de hele wereld. Het ‘Zigeunermeisje’ is het bekendste werken dat je kan gaan bezichtigen in het 30.000 vierkante meter grote museum. Dit fenomenaal kunstwerk werd opgegraven in de oude Turkse stad Zeugma.

“De meeste bezoekers komen speciaal naar het museum om dit mozaïek te zien,” zei Öztürk. Het stadsbestuur heeft geprobeerd om het befaamde werk te vervolledigen daar een groot deel werd gestolen en verkocht door smokkelaars. Sommige delen zijn momenteel nog te bezichtigen in het Wolfe Arts Center in de Amerikaanse Staat Ohio.

In het museum kan u ook diverse fonteinen bezichtigen die dateren uit de Romeinse periode.

De oude stad Zeugma die nu in de provincie Gaziantep ligt, werd in 300 v.Chr. gesticht door Seleucus I Nicator, veldheer van Alexander De Grote en werd veroverd door het Romeinse Rijk in 64 na Christus. Zeugma is de thuishaven van ongelofelijke mozaïeken, fresco’s en ongekende Romeinse bouwwerken.

Sabah