De voetbalbond FIFA heeft na lang wachten bevestigd dat ‘s werelds eerste vrouwelijke scheidsrechter in het voetbal een Turkse vrouw is.

Drahşan Arda, die lange tijd beweerde dat ze de weg voor vrouwen opende om op het veld te fluiten, is uiteindelijk door de FIFA erkend via een brief die ze op 13 december ontving.

Arda, 73, voltooide haar scheidsrechterstraining tijdens het seizoen 1967-68 in de noordelijke Turkse provincie Zonguldak en ontving haar certificaat. Daarna verhuisde ze naar Duitsland en begon ze wedstrijden te fluiten in de zuidelijke deelstaat Beieren.

Arda was van beroep leraar en werd ook door de Beierse Voetbalbond (BFV) bekroond met een gouden badge en plaquette voor haar 30 jaar als scheidsrechter.

Arda zei dat zij een brief van FIFA op 13 december ontving, waarin wordt bevestigd dat zij de eerste vrouwelijke voetbalscheidsrechter in de wereld was nadat zij een aanvraag en documenten voor haar zaak had ingediend.

Arda zei dat ze trots is om deze titel te dragen. “Ik officieerde mijn eerste wedstrijd op 26 juni 1968. Ik leefde met de opwinding van het scheidsrechter zijn precies 50 jaar geleden. Ik was erg blij met de brief van FIFA, net zo enthousiast als op mijn eerste dag als scheidsrechter.”

Ze voegde eraan toe dat een andere Turkse vrouw, Sema Tokat, de tweede is.

Sabah

T.A.