Volgens Enes Kanter praten de meeste andere Turkse spelers in de NBA niet tegen hem

“Hey maat, hoe gaat het ermee?” Geen antwoord. FETÖ-sympathisant Enes Kanter is niet mals voor de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

De NBA-speler heeft Erdoğan “de Hitler van Turkije” genoemd. Kanter is een sympathisant van de sekteleider Fetullah Gülen, die er door Erdoğan van beschuldigd wordt het brein te zijn achter een mislukte staatsgreep in 2016.

De NBA-speler is ervan overtuigd dat Turkije daarom zijn paspoort heeft geschrapt en zijn vader in 2018 heeft gearresteerd en veroordeeld.

Nu denkt Kanter dat de gevolgen van zijn volgehouden kritiek op Erdoğan tot in de NBA voelbaar zijn geworden. In een podcast van Bill Simmons zei hij dat andere Turkse spelers in de liga niet meer tegen hem praten.

Andere Turkse spelers

Ersan İlyasova

“Wat me het meeste pijn doet, is de reactie van de andere Turkse spelers, zoals Ersan İlyasova, Cedi Osman in Cleveland, Furkan Korkmaz in Philly. Als je tegen hen ingaat, zeggen ze geen woord meer tegen je.”

“Ik probeer met hen te praten. Ik dan: ‘Hey maat, alles goed? Hoe gaat het ermee?’ Geen antwoord. Misschien omdat ze bang zijn van de Turkse regering. Als er een foto of video opduikt waarop ze met mij aan het praten zijn, komen ze misschien in de problemen, of wat dan ook. Ik probeer mijn mond te bedekken met mijn trui en met hen te praten. Ze kijken de andere kant op.”

Kerem Kanter

Enes Kanter en zijn broer Kerem, die momenteel in Spanje basket, hebben samen met de genoemde spelers gespeeld, zowel in dezelfde NBA-ploeg als in de nationale competitie, gaat Kanter door.

“Ersan heb ik als ploegmaat gehad bij OKC en ook in de nationale ploeg. Cedi en Furkan speelden met mijn broer bij de nationale ploeg. Geen antwoord. Dat doet me het meest pijn. Ze zijn gewoon bang. Ze weten niet beter.”

İlyasova, Osman en Korkmaz mogen dan niet meer tegen hem praten, toch respecteert hij hen nog steeds, zegt Kanter.

“Uiteindelijk blijven het Turken, net als ik. Als we tegen hen spelen, bid ik voor hen. Ik hoop dat wij zullen winnen, maar ik hoop ook dat zij goed spelen. Ze vertegenwoordigen hun families, hun land, hun volk. Ik heb veel respect voor hen.”

Kanter hoopt dat hij het contact met deze mensen kan herstellen wanneer Erdoğan niet meer aan de macht zal zijn.

“Ik verwijt hen niks. Ik begrijp dat ze bang zijn. Als alles wat rustiger wordt en als dit regime wordt verdreven, zullen zij ook wel bijdraaien.”

Bron: Boston.com

S.V.R.