Bron: GvA

De Fatih-moskee in het Limburgse Beringen moet het verder zonder erkenning stellen. De moskee ging in beroep tegen de intrekking door Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), maar de Raad van State stelt de minister in het gelijk. Dat schrijft het Laatste Nieuws.

De Fatih-moskee, de tweede grootste van België, kwam in 2017 in het vizier van Homans na de rellen die in Limburg volgden op de mislukte coup door de Gülen-beweging in Turkije. Op basis van een rapport van de Belgische Staatsveiligheid waarin de Turkse Diyanet-moskeeën gelinkt werden aan de AK-partij van president Erdogan, zette Homans de procedure tot intrekking van de erkenning in gang.

Actie overdreven

De Belgische inlichtingendienst vond haar actie overdreven, omdat de moskee slechts zijdelings in het rapport opdook. Maar in een brief aan Homans, waarin de Fatih-gemeenschap de Gülen-beweging op één lijn zette met terroristen, deed ze zichzelf de das om. “De moskee zei dat het haar taak is om gewelddadige organisaties te bestrijden, terwijl de Gülen-beweging bij onze diensten niet bekendstaat als staatsgevaarlijk. Als minister van Integratie kan ik niet dulden dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet of uitgesloten”, aldus Homans in een verklaring.

50.000 euro subsidies

De Fatih-gemeenschap tekende daarop beroep aan bij de Raad van State, met als voornaamste argumenten dat de Vlaamse regering alleen erkenningen kan uitreiken en niet intrekken en dat die bevoegdheid niet bij de minister, maar bij de hele regering rust. Maar na 13 maanden stelt de Raad van State Homans volledig in het gelijk.

De intrekking komt neer op een verlies van zo’n 50.000 euro subsidies, wat de werking van de moskee in Beringen niet bedreigt. Toch spreekt de Vlaamse minister van Wonen Homans van een belangrijk signaal.

HLN