De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren in een toespraak hard uitgehaald naar het Europees Parlement. Hij is niet opgezet met een kritisch rapport over Turkije.

Europa en Turkije besloten vorige maand samen de vluchtelingencrisis aan te pakken. In ruil voor de Turkse steun toont de EU zich bereid Turken tegen eind juni visumvrij naar Europa te laten reizen en de toetredingsonderhandelingen met Turkije nieuw leven in te blazen. Maar vorige week keurde het Europees Parlement een rapport goed waarin de parlementsleden zich bezorgd tonen over de ‘achteruitgang’ die ze in Turkije merken op het vlak van de ‘onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de vrijheid van meningsuiting, de eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat’.

‘Dat hier 3 miljoen mensen worden opgevangen om de Europeanen niet te verstoren, wat staat daarover in dat rapport? Niets. De EU heeft Turkije harder nodig dan Turkije de EU.’

De Turkse Erdogan is allesbehalve opgezet met dat rapport. ‘Op het moment dat onze relaties met de EU zich in een positieve fase bevinden als het over migranten, de toetredingsgesprekken en visa gaat, is het publiceren van zo’n rapport een provocatie’, stelde de Turkse president gisteren in een toespraak.

Bron: De Tijd