Foto: Duitse veiligheidsdienst probeerde DAESH-terrorist zonder Turks medeweten naar Turkije te sturen

Het persagentschap Deutsche Presse-agentur (DPA) onthulde onlangs dat de Duitse overheid de Syrische terrorist Abdullah Al Haj Hasan, nu 20 jaar oud, wilde helpen om naar Turkije te migreren, waar hij bij zijn zus zou kunnen wonen.

Dit gebeurde in 2017, maar de overheid bracht Turkije daar niet van op de hoogte. Het plan mislukte omdat de jonge man geen Turks visum kreeg.

Begin deze maand stak Hasan twee mensen neer in Dresden, waarvan 1 het niet overleefde. Volgens gelekte interne documenten werd hij al langer gevolgd door veiligheidsdiensten. In 2016, enkele maanden nadat hij asiel aanvroeg in Duitsland, merkten de veiligheidsdiensten hem aan als mogelijk gevaarlijk.

Foto: Abdullah Al Haj Hasan

Toen hij naar Turkije geholpen zou moeten worden, werden banden met de terroristische organisatie DAESH verzwegen om geen problemen te krijgen. Volgens DPA was het de bedoeling Turkije in te lichten als Hasan daar veilig aangekomen was.

Ankara is van mening dat Europa niet wil samenwerken op veiligheidsgebied. Bovendien zou de EU te weinig doen tegen mensen die in het buitenland gaan vechten. Europol schat dat sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 al ongeveer 5.000 Europeanen in Syrië en Irak zijn gaan vechten.

K.L.

(Bron: Sabah)