Foto: Europees president Charles Michel

Turkije toont met zijn acties in de Middellandse Zee weinig inzet om tot een uitweg te komen in het zogenaamde conflict over gas- en olieboringen in de Turkse wateren rond EU-landen Griekenland en Zuid-Cyprus. Dat zegt EU-president Charles Michel.

De bespreking ging over de coronacrisis maar Turkije kwam ook even aan bod, aldus de EU-president.

“We veroordelen de recente acties in de oostelijke Middellandse Zee, de provocaties en de retoriek die volledig onaanvaardbaar zijn”, dat zegt Charles Michel.

In december staat Ankara prominent op de agenda van de 27 regeringsleiders en staatshoofden.

Zij willen dan spijkers met koppen slaan over wat te doen met het Turkije, dat inmiddels ook in de clinch is geraakt met Frankrijk. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft naar de Franse president Emmanuel Macron. Hij heeft ook opgeroepen geen Franse producten meer te kopen.

Foto: President Recep Tayyip Erdogan

President Macron heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij staat voor de vrije meningsuiting en heeft de Franse autoriteiten opdracht gegeven hard op te treden tegen islamitische verenigingen en groeperingen.

De Franse president heeft ook de daad bij het woord gevoegd. De politie is overgegaan tot tientallen invallen en huiszoekingen en heeft een moskee en enkele verenigingen gesloten.

De relatie tussen de EU en Turkije, dat officieel kandidaat-EU-lid en NAVO-bondgenoot is en een belangrijke rol in de opvang van vluchtelingen en migranten in de regio speelt, ligt uiterst delicaat.

Volgens de EU ligt in december echter alle opties op tafel. Zuid-Cyprus en Griekenland willen dat de EU sancties tegen Ankara instelt.

Bron: TT