De Turkse troepen komen dichter en dichter bij het dorpscentrum van Afrin in het noordwesten van Syrië. Dit zei de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan.

“We zijn dichtbij”

De huidige Operatie Olijftak in Afrin is al drie weken bezig. Erdoğan sprak op een normaal congres van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in de oostelijke provincie Bitlis. Hij zei dat “we oprukken naar het centrum van Afrin. We zijn dichtbij.”

De President ging vervolgens het 14de Onbemande Luchtvaartsysteem bezoeken in de oostelijke provincie Batman. Daar tekende hij voor een van de voertuigen na een briefing door de autoriteiten.

Eliminatie van PYD/PKK en Daesh

Turkije lanceerde Operatie Olijftak op 20 januari, samen met het Vrije Syrische Leger (FSA) om de terroristische PYD/PKK en Daesh uit de regio te verwijderen in Noordwest-Syrië.

Er werden dusver 999 PYD/PKK- en Daesh-leden gedood sinds het begin van de operatie. Volgens de Turkse Generale Staf, is Operatie Olijftak opgestart om veiligheid en stabiliteit langs de Turkse grenzen en de regio te verzekeren. Daarnaast dient het om de Syriërs te beschermen van terroristische onderdrukking en wreedheid.

De operatie wordt uitgevoerd onder het kader van het Turkse recht, gebaseerd op het internationale recht, de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, de zelfverdedigingsrechten volgens het VN-Charter en met respect voor de Syrische territoriale integriteit.

Sinds het begin van de operatie, hebben de PYD/PKK-aanvallen uitgevoerd over de grens van Turkije door raketten af te vuren op burgerbuurten, waarbij zeker 7 burgers werden gedood en 107 werden gewond, waaronder kinderen.

Sabah