Recep Tayyip Erdogan

Van 23 tot 27 april gaan 31 Turkse provincies vier dagen lang in lockdown. Dat maakt deel uit van de coronamaatregelen. Dit valt samen met een nationale vakantiedag en met het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan.

De eerste twee dagen zouden lokale kruideniers en markten wel open mogen blijven en zouden restaurants maaltijden aan huis mogen leveren, volgens een omzendbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de omzendbrief zal het uitgaansverbod gelden voor de 30 provincies met de meeste inwoners van Turkije, zoals Istanbul, Ankara en İzmir, en ook in Zonguldak, waar veel ademhalingsziekten voorkomen.

Het enige wat mag blijven doorwerken zijn de bakkerijen, ziekenhuizen, apotheken en de bedrijven waar gezondheidsproducten en medisch materiaal gemaakt wordt. Op 21 en 22 april zullen de markten en kruidenierswinkels uitzonderlijk open zijn van 8 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds, voor het begin van de ramadan.

Op 23 en 24 april mogen de mensen naar de dichtstbijzijnde markt of winkel gaan tussen 9 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags, op voorwaarde dat ze geen eigen voertuig gebruiken. Tijdens diezelfde uren mogen winkels ook aan huis leveren. Op 25 en 26 april zijn de winkels en markten gesloten.

Werknemers van bepaalde sectoren krijgen een uitzondering. De kranten bijvoorbeeld, die zullen wel aan huis geleverd worden met de daarvoor bestemde voertuigen. Ook winkels die flessen drinkwater en gasflessen verkopen, blijven actief. Ook mensen die in callcenters voor noodgevallen werken, of bij het Agentschap voor het Beheer van Rampen en Noodsituaties (AFAD) of in de Vefa-groepen, zijn vrijgesteld.

President Recep Tayyip Erdoğan maakte dit deze week bekend. 23 april is een nationale feestdag. Dan wordt in Turkije de oprichting van het parlement herdacht. Het is tevens Nationale Soevereiniteitsdag en Dag van het Kind (23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı).

Erdoğan bracht het nieuws naar buiten nadat de ministerraad voor de vierde keer via videoconferentie had vergaderd.

“We zullen de komende tijd lockdowns blijven organiseren in het weekend, maar de landbouw-, gezondheids- en voedingssector zullen daar geen hinder van ondervinden. Hetzelfde geldt voor de productie van elementaire producten.”

De bedoeling is om de maatregelen zo doeltreffend mogelijk te ontwerpen. Allen zo kan de epidemie voldoende ingedijkt worden, zodat het normale leven weer kan opstarten na het Ramadanfeest.

Bron: Hürriyet

S.V.R.