President Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de overheid in de fout was toen ze overspel en buitenechtelijke relaties (zina) niet criminaliseerde in 2004. Die kwestie zorgde toen voor een grote onenigheid tussen Turkije en de EU tijdens de toetredingsgesprekken.

“Deze maatschappij heeft een verschillende status wat haar morele waarden betreft,” zei Erdogan tijdens een parlementaire meeting van de AKP.

“Dit is zelfkritiek. Ik moet zeggen dat we tijdens het EU-proces een vergissing hebben gemaakt. We zouden nu moeten overwegen om regels op te stellen over overspel en het misschien samen bekijken met de kwestie van intimidatie en andere zaken,” voegde hij toe.

Westerse landen

“Dit is een kwestie waar Turkije verschilt van meeste westerse landen,” zei Erdogan. De president gaf ook aan dat de doodstraf nogmaals op de agenda gezet zou kunnen worden.

“Natuurlijk is de doodstraf momenteel niet legaal. Maar de kwestie van de doodstraf is vooral belangrijk voor ons wegens haar relatie met terreur. Veranderingen in de grondwet hierover zouden kunnen komen,” zei hij.

Zogenaamde overspelwet

Een zogenaamde “overspelwet” stond op de agenda in 2004 als deel van een programmawet om veranderingen te brengen aan het strafrecht, wat ook de afschaffing van folteringen inhield. Veel van de veranderingen werden gezien als een poging om de Turkse wetten in lijn te brengen met Europese mensenrechtelijke wetgeving, maar de “overspelwet” kreeg veel kritiek zowel binnen Turkije als in het buitenland.

In september 2004 trok Ankara onder grote druk van de EU de wet in.

Overspel was illegaal in Turkije tot 1996, toen het Grondwettelijk Hof de wet afschafte omdat ze ongelijk werd toegepast. Onder vroegere wetten werden mannen als overspelig gezien indien werd bewezen dat ze een verlengde affaire hadden, terwijl vrouwen aangeklaagd konden worden als ze één keer ontrouw waren.

Hurriyet