President Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Putin hielden eerder deze week een telefoongesprek om te discussiëren over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat verklaren Turkse presidentiële bronnen. 

Het telefoongesprek kwam er een dag nadat Donald Trump aankondigde dat de VS Jeruzalem als de “onverdeelde” hoofdstad van Israël zou erkennen en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou overhevelen ondanks hevige internationale kritiek.

Opmerkend dat de Israëlische beslissing om Jeruzalem te annexeren in 1980 afgewezen werd door de internationale gemeenschap en de VN, benadrukte Erdogan dat de recente beslissing van de VS de vrede en stabiliteit in de regio negatief zal beïnvloeden.

De bronnen voegden toe dat Putin dezelfde mening deelt en hij verklaarde dat zij deze kwesties zouden opvolgen in de VN-Veiligheidsraad.

Jeruzalem blijft het kernpunt van het Israëlisch-Palestijns conflict. De Palestijnen hopen dat Oost-Jeruzalem -nu bezet door Israël- als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat kan dienen.

Voor zijn verkiezing afgelopen jaar beloofde Trump meerdere keren om de VS-ambassade over te hevelen naar Jeruzalem.

Hurriyet