Turks president Erdogan

Eerder deze week zei Turks president Recep Tayyip Erdogan dat hij het onacceptabel vindt dat de kernmachten Ankara niet toestaan om zelf kernwapens te bouwen. Hij sprak zich niet uit over eventuele plannen van het land om dat te gaan doen.

“Sommige landen hebben raketten met kernkoppen, en niet zo maar één of twee stuks, maar de kernmachten zeggen ons dat wij dat niet mogen. Dit kan ik niet accepteren,” liet hij leden van de regerende AKP weten in de Oostelijke stad Sivas.

“Er is geen enkele ontwikkelde natie ter wereld die geen kernwapens heeft,” verklaarde hij. Hij verwees ook naar een bezoek aan een voormalige leider die ernaar streefde meer kernwapens te hebben, evenveel als de VS en Rusland. “Ik ga zijn naam niet noemen,” zei hij, omdat die leider toen president was. “Die leider zei dat zijn land ongeveer 7.500 kernkoppen had en dat de VS en Rusland er 12.000 tot 15.000 hebben. Hij zou er naar streven er meer te bouwen en de VS en Rusland zouden dan de concurrentie aangaan,” citeerde Erdoğan de president van wie hij de naam niet wilde prijs geven.

In 1980 tekende Turkije het non-proliferatieverdrag en in 1996 ook het kernstopverdrag dat elke kernexplosie voor welk doel dan ook verbiedt.

Erdogan vindt dat Turkije de zelfde beschermingsmaatregelen mag nemen als Israël. “Israël is bijna een buur van ons. Dat land schrikt iedereen af door ze te hebben, zodat niemand Israël zou durven aanvallen.” Buitenlandse analisten denken dat Israël inderdaad een groot aantal kernwapens heeft, maar het land zelf bevestigt noch ontkent dat het land die wapens bezit.

Wel succes in beheer van financiën

“Ik ben allergisch aan rente. Ik ben tegen hoge rente. Op dit moment daalt onze rente. Onze inflatie is ook aan het dalen, en het ziet er naar uit dat de rente nog verder gaat dalen,” liet Erdoğan ook weten. Over de gehoopte economische groei in 2020 zei hij: “Ik heb een plan voor de economische groei. Het is de bedoeling dat die volgend jaar 5% zal zijn.”

Hurriyet