President Recep Tayyip Erdoğan heeft Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), beschuldigd van het in contact staan met de coupplegers op de avond van de poging tot staatsgreep, in juli 2016.

“Kılıçdaroğlu! De tanks waren er om 23:15 uur, ‘s avonds op 15 juli. Je contacteerde de coupsoldaten in de tanks en ging toen naar de Bakırköy gemeente in Istanbul, naar het huis van de burgemeester van Bakırköy”, zei Erdogan op 11 april tijdens een pre-referendum bijeenkomst in de zuidoostelijke stad Urfa.

Foto: CHP-leider op de nacht van de couppoging

“Zij gaven de voorkeur aan ontsnappen ‘in plaats van voor de tanks te gaan staan’ en ze proberen tegen te houden, op de avond van 15 juli”, voegde hij eraan toe.

Erdoğan beschuldigde de CHP-leider onlangs van het “in contact staan met de coupplegers” nadat de pro-regering private omroep A Haber beelden uitzond van het vertrek van Kılıçdaroğlu vanaf de Atatürkluchthaven in Istanbul in de eerste uren van de couppoging.

Overeenkomst Coupplegers

“Zijn contact [met coupplegers] is de kwestie”, zei Erdogan tijdens een radioprogramma, ’s avonds laat op 10 april, waarin hij beweerde dat de CHP-leider de luchthaven verliet nadat hij tot een overeenkomst kwam met de coupplegers. “Dit toont aan dat alles was gepland”, concludeert Erdogan.

De president verklaarde ook dat hij Kılıçdaroğlu nooit zou hebben uitgenodigd voor de veelbesproken “eenheidsbetoging” in de nasleep van de poging tot staatsgreep, als hij had geweten van de “overeenkomst met coupplegers” van de CHP.

“Ik zou hem nooit hebben uitgenodigd [voor de Yenikapı betoging]. Hoe kan ik iemand die een overeenkomst met coupplegers heeft gemaakt uitnodigen?”, zei Erdoğan, verwijzend naar een grote eenheidsmanifestatie, die georganiseerd was om de couppoging aan te klagen, met deelname van alle politieke partijen, met uitzondering van de Koerdisch gerichte Democratische Volkspartij (HDP).

Hurriyet