Het aantal scheidingen stijgt in Turkije; in 2017 en 2018 waren er meer dan 140.000 scheidingen volgens officiële cijfers

M.G., een 43-jarige vrouw uit de stad Izmir aan de Egeïsche kust, ging na 11 jaar huwelijk bij haar man weg.

“Toen ik ontdekte dat mijn man me met een andere vrouw bedroog, zei ik hem dat ik niet langer met hem samen wou leven. Ik was op dat moment een huisvrouw met 2 kinderen,” zegt de vrouw, die anoniem wil blijven, in een interview met Anadolu Agency.

Ongelukkig huwelijk

Steeds meer Turken kiezen ervoor om een punt te zetten achter een ongelukkig huwelijk. Daarmee gaan ze in tegen diepgewortelde maatschappelijke normen; in de Turkse samenleving wordt veel belang gehecht aan het huwelijk als institutie.

In 2018 lag het aantal scheidingen 10,9% hoger dan het jaar voordien. Toen zijn er 142.448 koppels uit het huwelijk getreden, volgens het Turkse bureau voor statistiek.

M.G. tartte het lot door haar beslissing.

“Mijn kinderen waren te jong. Mijn jongste zoon zat in de kleuterschool, mijn oudste in de lagere school. Ik was bang dat ik gezondheidsproblemen zou krijgen of mijn kinderbijslag zou verliezen,” zegt ze.

De belangrijkste oorzaken zijn het stijgend gebruik van sociale media, minder afhankelijkheid van de man, normalisatie van het concept en het feit dat laat ouderschap een trend wordt. Dat zegt Özge Ünal, klinisch psychologe en relatietherapeute, in een interview met Anadolu Agency.

Uit de gegevens van het Turkse Instituut voor de Statistiek (TürkStat) blijkt dat de meeste scheidingen zich voordoen tijdens de eerste vijf jaar van een huwelijk.

Volgens Ünal zijn er drie belangrijke periodes te onderscheiden in een relatie.

De eerste fase is de flirtfase, waarin relaties gemakkelijk ontstaan en uiteenvallen, en dan komt de huwelijksfase, waarin men zich meer bewust wordt van de werkelijkheid.

De derde fase is die waarin men evolueert naar een stabiel gezin met kinderen. Elk huwelijk maakt deze fases door op de weg naar het stichten van een gezin, en altijd liggen er de nodige hindernissen op die weg.

“De meeste breuken doen zich voor als een relatie de overgang van de flirtfase naar de huwelijksfase niet overleeft,” aldus Ünal.

Soms, zegt ze, haasten jonggehuwden zich om aan kinderen te beginnen, in een poging hun relatie nieuw leven in te blazen, maar daardoor verergeren de problemen.

Hemels verbond online verbroken

Bedrog is lange tijd de grootste boosdoener geweest inzake scheidingen, maar tegenwoordig is het nog veel gemakkelijker geworden om te bedriegen door de opkomst van sociale media, aldus Ünal.

“Vandaag is het gemakkelijk om te bedriegen, omdat je via sociale media gemakkelijk mensen kunt ontmoeten. Bovendien heb je geen fysieke interactie met die persoon, waardoor het niet aanvoelt als bedriegen.”

Bedrog is het signaal dat er iets misloopt in een relatie, dixit Ünal.

“Als je een volle maag hebt, zul je niet eten alsof je in geen dagen meer iets gegeten hebt, toch? Dus er moet een reden zijn waarom koppels zich niet voldaan voelen en iets anders aantrekkelijker lijkt.”

“Dat gebeurt gewoonlijk als het plezier van het flirten weg is, als de gesprekken niet meer zo vlot lopen als voorheen of als ze hun tolerantie voor elkaar kwijt zijn.”

Scheidingspercentage 

Volgens TürkStat ligt het scheidingspercentage een pak hoger in het westen dan in het oosten van het land. Izmir is de trieste koploper, met 2,79 scheidingen per duizend huwelijken in 2018. Het westen is ook het meest kosmopolitische en verstedelijkte deel van het land.

M.G. werkt nu als poetsvrouw in een overheidsgebouw. Ze leeft haar eigen leven, zegt ze, en voedt haar kinderen alleen op.

“Ik ben dankbaar en trots op het leven dat ik, op eigen kracht, heb opgebouwd voor mezelf en de kinderen.”

Bron: AA

S.V.R.