Er is ophef ontstaan in Duitsland over een voorstel om de Engelse les in de basisschool te vervangen door Pools, Russisch of Turks. Dat schrijft het Nieuwsblad.

Turks, of Pools of Russisch

Het voorstel van de politicus komt er na een eerder voorstel om de lessen Engels in het eerste en tweede leerjaar te vervangen door onder andere lessen rekenen. Maar volgens Keltek zou dus ook in de latere jaren het Engels moeten wijken, ten voordele van vooral het Turks, of Pools of Russisch.

Op die manier kunnen leerlingen kennis maken met de moedertaal van hun klasgenoten. In Noordrijn-Westfalen heeft een derde van de leerlingen bijvoorbeeld een migratie-achtergrond, vaak Pools, Russisch of Turks.

Foto: Noordrijn-Westfalen

In Noordrijn-Westfalen zijn de Turken met 500.000 de grootste minderheidsgroep. “Voor Duitse kinderen zou het dan makkelijker zijn als ze die talen ook leren”, vindt Keltek. “Wat voor zin heeft het om zevenjarigen Engels bij te brengen als ze die taal enkel van tv kennen?”

Foto: Tayfun Keltek

Omgekeerd zouden ook kinderen met een migratieachtergrond hier baat bij hebben, denkt Keltek. “Zo hoeven ze er niet nog een derde taal bij te leren en hebben ze meer tijd om zich op Duits te concentreren. Ze kunnen op die manier hun kennis van het Duits en van hun moedertaal verdiepen. Bovendien vindt Keltek dat elementair Engels dan gewoon kan aangeleerd worden in het middelbaar.

Negatief gereageerd

Zowel in de deelstaat zelf als in andere deelstaten wordt echter vooral negatief gereageerd op het voorstel van Keltek. “Engels is en blijft de belangrijkste vreemde taal. Ze maakt wereldwijde communicatie mogelijk”, reageerde Yvonne Gebauer (FDP) die in Noordrijn-Westfalen onderwijsminister is. Ook anderen vinden dat Engels een wereldtaal is en voorrang moet krijgen op het Turks.

nieuwsblad.be