Foto: Heiko Maas, Duits minister van Buitenlandse Zaken, houdt een papier vast tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering in de kanselarij in Berlijn, 29 april 2020.

Onlangs doneerde de Turkse overheid 2 miljoen mondmaskers aan de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, maar Duitse media berichtten op 4 mei dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken die donatie geheim wil houden.

De donatie kadert in de Turkse campagne om wereldwijd medisch materiaal te leveren in de strijd tegen het coronavirus. Volgens de televisiezender Tagesschau bevestigde het ministerie van Volksgezondheid van Nordrhein-Westfalen de levering van de maskers die zowel mond als neus bedekken, maar verder verscheen er geen officiële verklaring.

Daarom brachten Duitse media naar buiten dat minister Maas aan de Turkse overheid gevraagd zou hebben om de levering geheim te houden. Dat komt door een discussie tussen de Duitse federale overheid en premier Armin Laschet van Nordrhein-Westfalen.

De discussie is of de deelstaat de levering al dan niet had mogen aanvaarden. Buitenlandse Zaken gaf zelf geen verklaring, dus kwam de informatie van Tagesschau van een ARD-journalist die de Turkse overheid volgt. Volgens die bron werkt Turkije voor sommige Duitse bevolkingsgroepen als een rode lap voor een stier.

Turkije kreeg aanvragen voor medisch materiaal vanuit 100 landen. Tot nu toe leverde de Turkse overheid al materiaal aan 57 landen. Ook landen die sterk door het virus getroffen zijn, zoals Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, kregen Turkse hulp.

K.L.

(Bron: Sabah)