De Turkse president Erdogan en Duitse bondskanselier Merkel. (2015)

Merkel naar Turkije om migratiepact te bespreken

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal volgende maand afreizen naar Turkije om samen met president Erdogan gesprekken te voeren over het migratiepact dat werd afgesloten tussen Turkije en de EU. Het nieuws werd bekendgemaakt door de Duitse links-liberale krant Süddeutsche Zeitung.

Het bezoek komt te midden van de opflakkering van het geweld in Syrië dat een nieuwe vluchtelingenstroom zal ontketenen.

Erdogan waarschuwde vorige week dat Turkije niet in staat zal zijn om een nieuwe migratiegolf op te vangen. Hij verwees naar het Syrisch-Russisch offensief in de Syrische provincie Idlib dat een nieuwe vluchtelingenstroom op gang zal zetten. De Turkse president herhaalde dat Turkije sinds het begin van de burgerloog in Syrië, bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen.

Een Duitse regeringswoordvoerster weigerde om het nieuws van Sueddeutsche Zeitung te bevestigen. Ze zei dat de reisplannen van Merkel altijd op vrijdag van de voorgaande week worden aangekondigd.

De twee leiders kwamen in december voor het laatst bijeen in Londen waar ze de situatie in Syrië bespraken, in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson.

Nieuw migratiestroom

Het Russisch-Syrisch offensief in de Syrische provincie Idlib heeft een nieuwe migratiestroom op gang gezet. Idlib is de laatste Syrische provincie die nog in handen is van Assad’s tegenstanders. In de provincie wonen in totaal 3 miljoen burgers.

De Turkse president zei dat er zo’n 80.000 mensen op weg zijn naar Turkije. “Als het geweld tegen het volk van Idlib niet ophoudt, zal dit aantal nog toenemen. Turkije zal deze last niet alleen dragen,” haalde hij aan.

Erdogan heeft er al eerder mee gedreigd om “de poorten naar Europa open te zetten” indien Turkije geen extra steun krijgt bij de opvang van de vluchtelingen.

Sabah
O.A.