Een meerderheid van de leden van het Europees Parlement stemde woensdag voor een verbod op fosfaatadditieven in döner kebab, maar kon niet genoeg stemmen verzamelen om het voorstel aan te nemen.

Er was een absolute meerderheid van minstens 376 stemmen in de algemene vergadering vereist, maar de wetgeving die duizenden eigenaars van kebabzaken in Europa aangaat kwam drie stemmen tekort.

De Europese Volkspartij (EPP), die zich tegen het voorstel verzet, zei dat het verbieden van fosfaten in kebab ‘niet gerechtvaardigd is, omdat het voedingsadditief ook in andere voedingsmiddelen wordt gebruikt.’

Het gebruik van fosfaat in vleesproducten is verboden door EU-regelgeving.

Döner kebabs – door de EU gedefinieerd als bevroren verticale vleesspitten – zijn echter niet in deze wetgeving opgenomen en daarom had de Europese Commissie een voorstel gemaakt om ook de Turkse keuken hieronder te laten vallen.

Gebruik van fosfaten

De Commissie stelt dat het gebruik van fosfaten een technologische noodzaak is ‘om stukjes vlees aan elkaar te binden, te laten ontdooien en gelijkmatig aan het spit te koken.’

Het voorstel veroorzaakte echter vorige week problemen in het Europees Parlement toen het gezondheidscomité er met 32-22 tegen stemde.

Het comité beweerde dat het gebruik van fosfaatadditieven in kebabvlees tot hart- en vaatziekten zou leiden, hoewel de Commissie van mening was dat dit geen gevolgen zou hebben voor de gezondheid van de consument.

Industrie

In een gesprek met persbureau Anadolu op dinsdag, zei Kenan Koyuncu van de Duitse Vereniging van Doner kebabproducenten dat er tienduizenden mensen tewerkgesteld zijn in de miljardenindustrie in Europa.

Met zijn bewering dat zo’n 100.000 mensen in de kebab-industrie van $ 16,5 miljard werken, waarschuwde Koyuncu dat elke beslissing invloed heeft op de hele economie.

De Europese Commissie kan nieuwe voorstellen voor fosfaatadditieven indienen nadat de Europees Autoriteit voor Voedselveiligheid volgend jaar een nieuw onderzoek heeft uitgebracht.

Bron: Anadolu