Het zwemwater-kwaliteitssysteem van het Ministerie van Volksgezondheid heeft de resultaten van de wateranalyse op populaire stranden van Istanbul vrijgegeven. Deze tonen aan dat de stranden op de Prinseneilanden voor de zuidkust van de stad “slecht” zijn wat betreft de waterkwaliteit.

Kınalıada

Uit gegevens op de website van het ministerie, blijkt dat 11 stranden, vooral in Büyükada en Kınalıada, “slecht” waren om in te zwemmen. In totaal werden slechts 10 stranden van Istanbul gedefinieerd als “perfect” om te zwemmen. 60 andere stranden werden omschreven als “goed”.

De teams van het Ministerie van Volksgezondheid namen tijdens het zomerseizoen om de 15 dagen monsters en analyseerden deze op risiconiveaus en vervuiling. Afgezien van de kwaliteiten “goed, slecht, uitstekend,” zijn sommige stranden gebrandmerkt als verboden terrein vanwege de kwaliteit van het water. Er werden monsters genomen van in totaal 81 stranden.

Parkköy

“Perfecte” stranden vind je onder meer in Uyumkent, Semizkum, Parkköy en Baskent. Dit zijn de westelijke districten van Istanbul. Mimarsinan-Beach in Büyükçekmece wordt samen met Belediye Halk-Beach in Tuzla, ook omschreven als “perfect”.

Büyükçekmece

“Slechte” stranden zijn onder meer: Marina-Beach in Beylikdüzü, Yeşilköy-Beach in Bakırköy en Riva Elmasburnu-Beach in de wijk Beykoz.

De 512 kilometer lange kustlijn van Istanbul is de thuisbasis van tientallen stranden en biedt een toevlucht voor de stadsbevolking bij hete temperaturen.

Sabah

O.A. ✅