Leider van de voornaamste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij, Kemal Kilicdaroglu (CHP), heeft alle leden van de partij over het hele land aangemaand om de herdenkingen bij te wonen die gedurende deze week zullen plaatsvinden. Deze week is de week waarin de eerste verjaardag van de militaire poging tot staatsgreep van 15 juli 2016 zal worden herdacht.

“Reageer positief op oproepen van gouverneurs tijdens de 15 juli herdenkingen. Wees aanwezig bij de evenementen, leg kransen (bij de graven van degenen die gedood werden). Bezoek de families van de overledenen en van degenen die gewond raakten als deze zich in uw provincie bevinden,” zei Kilicdaroglu aan de hoofden van de verschillende CHP-organisaties in de 81 provincies.

Niet dezelfde CHP

De toespraak van Kilicdaroglu aan de hoofden van de provinciale organisaties behandelde ook de CHP’s massieve “optocht voor rechtvaardigheid.” Deze bracht ongeveer 1.5 miljoen mensen bijeen in Istanboel op 9 juli toen de leider van de voornaamste oppositiepartij zijn 25 dagen durende optocht vanuit de hoofdstad tot een einde bracht.

“Onze optocht heeft zijn doel bereikt. Maar onze strijd voor democratie en rechtvaardigheid is pas begonnen. Vandaag is de CHP niet meer dezelfde CHP als in het verleden,” zei hij.

“Eenheid en samenhorendheid”

“De optocht in Istanboel bewees dat de CHP niet een partij is die slechts 25 procent van de keizers vertegenwoordigt. Het vertegenwoordigt eenheid en ‘samenhorigheid.’ Jullie zijn niet langer gewone provinciale leiders. Jullie zijn de leiders van iedereen die rechtvaardigheid eist,” voegde Kilicdaroglu toe.

Hurriyet