Betalen om over een voetgangersbrug te mogen? Burgemeester van Istanboel onder vuur voor zijn oplossing voor drukte in metrobusstation

In een veel gebruikt metrobusstation in Istanboel is het zo druk geworden dat er tijdens de spits vaak niemand meer bij kan. Daarom heeft de gemeente besloten de automaten om tickets voor de metrobus te kopen te verplaatsen naar een nabijgelegen voetgangersbrug.

Afbeelding: het Altinizade metrobusstation is een van de drukste stations, in het bijzonder tijdens de ochtendspits

De reizigers konden deze actie allerminst waarderen, vooral niet omdat er al discussie is over de manier waarop de gemeente de grote drukte tijdens de spits aanpakt. Nu moeten voetgangers die over de brug lopen betalen voor een ticket, zelfs als ze de metrobus niet hoeven nemen. De automaten staan namelijk in het midden van de brug. Op sociale media verscheen een foto van het overbevolkte station in het Altunizade-district met als commentaar “Hij helpt de mensen om elkaar een knuffel te geven”. Het commentaar verwijst naar het bekende motto van burgemeester Ekrem İmamoğlu dat je iedereen een knuffel mag geven, ongeacht hun politieke voorkeur.

De burgemeester krijgt na enkele maanden in zijn ambt al veel kritiek op zijn weinig ingenieus beleid om iets aan de overbevolking op de lijn voor snelvervoer te doen. De metrobus is het betrouwbaarste vervoermiddel in de grootste stad van het land, en heeft altijd al bijzonder veel reizigers gehad tijdens de spits, maar vorige maand werd het probleem erger. Vooral het metrobusstation Altunizade, in het Aziatische deel van de stad, staat er bekend om dat massa’s pendelaars het station bezetten. Daarom besloot de gemeente de betaalautomaten naar een ander punt te verplaatsen om de overbevolking tegen te gaan. Enkele dagen eerder werd aangekondigd dat er extra bussen ingezet zullen worden.

Altunizade, Üsküdar/Istanboel, Turkije

İmamoğlu, die het grootste deel van zijn termijn tot nu toe op vakantie in andere steden heeft gespendeerd, reageerde niet op de klachten van de reizigers.

Woordvoerder van de stad Murat Ongun deed dat wel, en bood zelfs zijn excuses aan voor de overbevolking op het openbaar vervoer. In citaten van hem die opgepikt werden door Turkse media zei hij wel dat het probleem van de automaten op de voetgangersbrug niet zo groot was, omdat er ook een tunnel is die voetgangers kunnen gebruiken. “Het is niet waar dat u moet betalen om over de brug te kunnen. Aan de andere kant van de brug is geen woongebied, alleen maar een gebied met groen, en als u daar wil zijn, kan u de tunnel van de metro gebruiken”, tweette hij.

 

Ongun legde klachten over de betaalautomaten op de brug. In de plaats daarvan leverde hij kritiek op een journaliste van de openbare zender TRT Haber. In een tweet vergeleek hij TRT met betaalde trollen op sociale media. Hij beweerde ook dat de gemeente de dienstregeling van metro’s en metrobussen verbeterd heeft. Voetgangers die de brug gebruiken zijn het daar niet mee eens. De beschuldigde journaliste Sena Ünal Kaya ook niet. Zij beweert dat ze correcte informatie gekregen heeft, en dat ze geen gehoor kreeg bij ambtenaren van de gemeente die ze probeerde te contacteren voor een reactie. Ze riep Ongun op om zijn beweringen terug te nemen.

Bron: Sabah

Pendelaars storen zich aan overvolle metrobussen in Istanbul