Burgemeester İmamoğlu van Istanbul dient klacht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Soylu

Burgemeester Ekrem İmamoğlu (CHP) van Istanbul heeft een klacht ingediend tegen minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. Die laatste heeft een inspecteur de toelating gegeven om een onderzoek te doen naar de activiteiten van İmamoğlu.

Het was advocaat Kemal Polat die de klacht indiende bij het parket van Istanbul. Het betreft 27 onderzoeken die lopen tegen İmamoğlu naar zijn activiteiten toen hij burgemeester was van het district Beylikdüzü.

Twee van die onderzoeken gaan over bouwvergunningen, de andere over openbare aanbestedingen.

İmamoğlu beschuldigt inspecteur Arif Yıldırım van “handelen met vooroordelen, de zaken niet voldoende analyseren, het maken van verslagen met onjuiste inhoud en het vervalsen van officiële documenten.”

In de aanklacht worden Yıldırıms activiteiten omschreven als “schriftvervalsing, machtsmisbruik en laster,” en dus als een misdaad.

Verder diende İmamoğlu ook klacht in tegen Soylu, omdat die de inspecteur opdracht gaf tot het onderzoek, op basis van “vervalste documenten.”

“Een andere verdachte is de minister van Binnenlandse Zaken. Zoals we hieronder in detail zullen uitleggen, is hij de opdrachtgever van de onderzoeken, die gebaseerd zijn op zulke [vervalste] documenten. In een rechtsstaat kan er geen sprake van zijn dat mensen die democratisch verkozen zijn onder politieke druk staan.”

Voordat İmamoğlu verkozen werd tot burgemeester van Istanbul was hij van 2014 tot 2019 burgemeester van het district Beylikdüzü. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart 2019 won hij van de kandidaat van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Maar de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) besliste dat de verkiezingen moesten worden overgedaan.

Op 6 mei 2019 werd hem de burgemeesterssjerp ontnomen. Hij won echter de tweede editie van de verkiezingen op 23 juni 2019, waarna hij in ere hersteld werd.

Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken İmamoğlu viseert. In april werd er ook al een onderzoek gestart naar een fondsenwerving die hij had opgestart ter bestrijding van het coronavirus.

Bron: Hurriyet

S.V.R.