Leverpatiënten over heel de wereld verkiezen een medisch centrum in Turkije voor levertransplantaties.

Het Turgut Ozal Medisch Centrum, deel uitmakend van de Inonu Universiteit in de provincie Malatya, voert reeds levertransplantaties uit sinds het jaar 2001. Het centrum kan ondertussen rekenen op heel wat internationale faam. In 2005 begon het centrum met het uitvoeren van levertransplantaties met levers van levende donors.

Mukambai Kurmankozhoev, 65 jaar oud, is een van de vele leverpatiënten aan het medisch centrum in Turkije:

“Ik bekeek verschillende opties op vlak van levertransplantaties in de Verenigde Staten, Rusland en Zuid-Korea. Toen ik hoorde van het Turgut Ozal Medisch Centrum in Turkije was de keuze snel gemaakt. Verschillende dokters in Kyrgyzstan adviseerden mij eveneens te kiezen voor het centrum in Turkije.

Kurmankozhoev´s neef besliste recent een deel van zijn lever af te staan voor de redding van zijn onkel.

“Ik voel mij als herboren. Ik heb geen enkele spijt van mijn keuze voor het Turgut Ozal Medisch Centrum in Turkije. De gezondheidsvoorzieningen in Turkije zijn van een heel goed niveau.”

Patiënt uit Georgië

Een andere patiënt en (ex-)verpleegster (77 jaar oud), afkomstig uit Georgië, eveneens lijdend onder het falen van haar lever, bevestigt:

“In Georgië vertelde de artsen mij dat ik eerst verder moest helen vooraleer ik in aanmerking kwam voor een levertransplantatie. Er werd mij een wachttijd voorgeschoteld van zo maar even 3 jaar. Toen ik naar het Turgut Ozal Medisch Centrum kwam in Turkije opereerde men mij bijna meteen. Mijn levenskwaliteit is er enorm op vooruit gegaan sinds de operatie.”

Voorlopig voerde het centrum zo een 2200 succesvolle levertransplantaties uit. Vorig jaar verkregen 223 patiënten een nieuwe lever.

Door de grote succesratio (95 percent van alle levertransplantaties tot nu toe waren succesvol) verkiezen heel wat internationale patiënten het centrum in Turkije. De voornaamste groep patiënten is afkomstig uit Noord-Afrika, gevolgd door patiënten uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

Anadolu Agency

K.V.