Links: Een Tykhe-standbeeld Rechts: De Koninklijke Musea in Brussel

Een Tykhe-standbeeld (godin van het geluk), dat gesmokkeld werd uit Perge in de zuidelijke provincie Antalya, werd gemeld als gevonden in het Belgische Koninklijke Museum van Schone Kunsten in Brussel.

Op het voetstuk van het standbeeld staat de naam T(itus) F(lavius) Clemens Pelopidianus geschreven. Professoren Nihal Tuner en Hadrien Bru van de Akdeniz Universiteit, die werken aan de inscripties uit Perge, en professor Unal Demirer van de Mehmet Akif Ersoy Universiteit, die de theaterstandbeelden uit Perge onderhoudt, hadden gezamenlijk een artikel in 2015 gepubliceerd.

Ze concludeerden hun academisch werk getiteld “stenenblokken met inscripties gevonden in de westelijke straat” met een publicatie getiteld “Inscriptions de Perge – Zeitschrift fur Payrologie und Epigraph”.

Het artikel, een van de inscripties, gevonden in Perge, vermeldt de naam “Titius Phlavius Clemens Pelopidianos”, een adellijke familie uit de stad. Later kwamen onderzoekers erachter dat deze naam ook op een andere plek werd vermeld.

In het licht van deze informatie kwam Demirer erachter dat het standbeeld in Brussel gesmokkeld werd uit Perge en informeerde het Ministerie van Cultuur en Toerisme over de kwestie. Het ministerie nam contact op met het museum in Brussel. Maar het museum, die niet de intentie had om het standbeeld terug te geven, zei dat het standbeeld werd toegevoegd aan de museumcollectie in 1968, voor de UNESCO-conventie van 1970.

Echter, sommige historische artefacten die gesmokkeld werden uit Turkije voor deze conventie, zijn teruggeven door sommige landen.

Hurriyet