Het Dolmabahçepaleis is een paleis in de Turkse stad Istanbul, gelegen aan de westelijke, Europese zijde van de Bosporus. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het paleis van 1856 tot 1923 als bestuurlijk centrum.

100 jaar oude Fragmenten van Franse en Ottomaanse kranten, evenals een portret van een man gevonden bij restauratiewerken aan de muren van het paleis van Dolmabahce.

Tijdens restauratiewerken aan het paleis van Dolmabahce in de Turkse metropool Istanboel werden krantenfragmenten uit 1917 gevonden in het pleisterwerk van de muren. De kranten werden tijdens de regeerperiode van sultan Mehmet V Resat (1909-1918) gebruikt als opvulsel.

De nog leesbare fragmenten gingen over de 2 eerste Ottomaanse vliegtuigen “Ottoman” en “Prince Celaleddin”. Dit laatste toestel vloog toen veilig van Beirut naar Damascus. De Ottomaanse kranten zijn vermoedelijk in het begin van de jaren 1910 gedrukt, maar de datum op een fragment van een Franstalige krant geeft het jaar 1917 aan.

Bij restauratiewerken in een zaal van het paleis werd achter verschillende verflagen op een muur ook het portret van een man aangetroffen. Het lijkt in olieverf geschilderd te zijn, en is vermoedelijk een aandenken van een van de plaatsnijders die in het paleis werkten.

K.L.

Bron: Anadolu Agency