De grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft de regering gevraagd om sancties op te leggen aan twee Amerikaanse ministers. Die moeten dienen als vergelding voor de sancties die Washington eerder had uitgevaardigd tegen de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, in het kader van de arrestatie van predikant Andrew Brunson.

“De beslissing van de VS tast de eer van het Turkse volk aan. We weten dat de man die zich schuilhoudt in Pennsylvania achter 15 juli zit [de poging tot staatsgreep in 2016],” zei CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu op 2 augustus. Hij doelt daarmee op Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de mislukte staatsgreep.

De CHP-voorzitter verwijt de regering dat ze Brunson gebruikt als pasmunt voor Gülen, en benadrukt dat dit heeft geleid tot de huidige onenigheid tussen de twee landen.

“Volgens het principe van wederkerigheid verwachten wij dat er gelijkaardige sancties volgen tegen Amerikaanse ministers,” zo zei hij nog.

De VS vaardigde sancties uit tegen Minister van Justitie Abdülhamit Gül en Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, met als argument dat de twee binnen de regering de hoofdverantwoordelijken waren voor “ernstige schendingen van de mensenrechten”.

Hürriyet

S.V.R.