Een vrouw, die door de Turkse media wordt omschreven als de ‘belangrijkste kitten’ van de controversiële televangelist Adnan Oktar, is nu bereid om mee te werken aan het onderzoek.

De televangelist is tot in het buitenland bekend onder zijn pseudoniem Harun Yahya. Vorige maand werd hij gearresteerd samen met 234 van zijn volgelingen. Er lopen 30 aanklachten tegen hem, waaronder het oprichten van een criminele organisatie, ontvoering en seksueel misbruik van kinderen, en het overtreden van de belastingwet en de antiterrorismewet.

Adnan Oktar (centraal op de foto) is hier te zien met zijn ‘kittens’

Oktar presenteerde talkshows op zijn eigen tv-zender, A9, waarin hij het had over islamitische waarden. Soms danste hij ook met jonge vrouwen – die hij zijn ‘kittens’ noemde – of zong hij met jonge mannen, – zijn ‘leeuwen’.

Op 18 september maakten lokale media bekend dat Ayça Pars, die 30 jaar lang ‘kitten’ van Oktar is geweest, nu informant van het onderzoek is geworden.

Ayça Pars

Pars was de belangrijkste figurant in zijn shows zowel op tv als online. Ze verklaarde dat ze “honderden keren” getuige is geweest van gewelddaden die de televangelisten pleegden.

“We waren met 30 ‘kittens’. Dan pikte hij er telkens eentje uit. Hij sloeg hen niet alleen, maar sleurde hen in het rond en knipte hun haar af,” zo zou ze de speurders verteld hebben.

Pars omschreef het werk van Oktar als “een misdaad onder het mom van religie”. “Religie was alleen maar een dekmantel. Hij wou dat alle vrouwen naar hem keken alsof ze verliefd op hem waren. Als ze het niet goed genoeg deden, zou hij de live uitzending onderbroken hebben om hen te folteren als straf.”

“Als de meisjes dan begonnen te huilen van de pijn, zei hij dat ze huilden van verliefdheid,” aldus Pars.

Hürriyet

S.V.R.