Twee leden van de Amerikaanse Senaat, Lindsey Graham en Jeanne Shaheen, hebben een geheim bezoek gebracht aan de Turkse hoofdstad om president Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten. Ze pleitten daar voor de vrijlating van de Amerikaanse priester Andrew Brunson, die al 20 maanden in de gevangenis verblijft voor klachten over zijn participatie aan terreuractiviteiten.

Lindsey Graham

Shaheen, een Democratische senator uit New Hampshire en lid van de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen, is het meest uitgesproken lid van de Amerikaanse Senaat om sancties op Turkije te leggen wegens de aanhouding van de priester. Zo voerde ze in de Senaat al een motie door om een verbod op de levering van de F-35 vliegtuigen aan Turkije op te leggen.

Amerikaanse senator Jeanne Shaheen

Shaheen en Graham, een Republikein uit South Carolina, bezochten Brunson in de gevangenis van Izmir voor ze werden ontvangen door Erdogan op 29 juni.

“Elke keer dat een Amerikaan onrechtmatig aangehouden wordt door een buitenlandse overheid, is het onze plicht om alles te doen om hem of haar thuis te brengen,” zei ze.

Van strategisch belang

“Ik ben overtuigd dat de Turkse president dit begrijpt en ik ben waardeer de opportuniteit om mijn zorgen aan hem te vertellen. De Amerikaans-Turkse relatie is van strategisch belang voor beide landen,” zei de Democratische senator.

Diende als priester

Brunson, die al 23 jaar in Turkije leeft, diende als priester voor de Herrijzenis Kerk in Izmir toen hij in oktober 2016 werd gearresteerd. De openbare aanklager beschuldigde hem van banden met zowel de Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO) als de verboden PKK en eiste 35 jaar cel.

De priester ontkende alle beschuldigingen. Zijn volgende zitting zal plaatsvinden op 18 juli.

Werkgroep opgericht

Turkije en de VS hebben een werkgroep opgericht om te werken aan bepaalde consulaire en juridische zaken, inclusief de zaak van Brunson en de Turkse uitleveringsvraag voor Fetullah Gulen, die verantwoordelijk wordt geacht voor de gefaalde coup van 2016. De werkgroep zal samenkomen op 13 juli in de Turkse hoofdstad.

Wat Turkije zou kunnen verwijderen

Shaheen is gekend voor haar actieve reactie tegen de Turkse aanhouding van Brunson. Ze voerde met succes een amendement in de National Defense Authorization Act, wat Turkije zou kunnen verwijderen uit het F-35 programma wegens de aanhouding van Brunson.

Hurriyet