Een belangrijke functionaris van het Amerikaanse State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft toegegeven dat de YPG de Syrische tak is van de terreurgroep PKK die al sinds 1984 vreselijke aanslagen pleegt in Turkije.

 

Die zelfde functionaris heeft ook erkend dat de Amerikaanse samenwerking met de SDF, waarvan de YPG de belangrijkste vertegenwoordiger is, een groot probleem voor Turkije heeft veroorzaakt. De VS werkten samen met de SDF om in Syrië tegen de radicale terroristen van Daesh te strijden. De functionaris vertelde dit op 13 oktober aan reporters. “Om te vechten tegen ISIL (Daesh), hadden we een partner op de grond nodig. Die partner was de SDF, waarvan de YPG, de Syrische tak van de PKK, de belangrijkste vertegenwoordiger is. Dat is nu een probleem voor Turkije, een land dat al sinds 1984, nu 35 jaar, lijdt onder vreselijke aanslagen van deze terreurgroep.”

Terroristische organisatie

De Verenigde Staten beschouwen de PKK als een terroristische organisatie en steunen Turkije op verschillende manieren om tegen die groep te vechten. De functionaris erkent dat Turkije reële problemen heeft met de veiligheid, maar ziet de beslissing van Washington om niet unilateraal tegen de YPG op te treden als een goed idee. “Dus Turkije heeft reële problemen met de veiligheid, en dat heeft de president ook meerdere malen aangegeven, maar de inwoners in Noordoost-Syrië, ook de Koerden, hebben hun eigen zorgen. Ook wij hebben een aantal veiligheidsbelangen in het gebied.”

De functionaris had het ook over de suggestie van president Donald Trump dat hij zou kunnen bemiddelen tussen Turkije en de YPG. De Turkse overheid heeft dit voorstel afgewezen. “Dus op dit moment, zoals hij zegt in deze tweet, is hij al enkele dagen aan het zoeken naar een manier om een staakt-het-vuren te bekomen, een manier om de Syrische vleugel van de PKK met Turkije aan tafel te krijgen.”

Bron: Hurriyet