Foto: Joe Biden (links) ontmoet Erdoğan in het Beylerbeyi-paleis in Istanbul (22 november 2014). Amerikaans presidentskandidaat Biden roept Erdoğan op om op beslissing over Hagia Sophia terug te komen

Joe Biden heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan opgeroepen om terug te komen op zijn beslissing over de Hagia Sophia. Biden is voormalig vicepresident van de VS en is nu presidentskandidaat voor de democraten.

Hij roept hem op om “deze bijzondere plek in zijn huidige vorm, als museum dus, te behouden zodat iedereen er vrije toegang toe heeft.”

Joe Biden, Amerikaans presidentskandidaat voor de democraten, heeft Erdoğan opgeroepen om terug te komen op zijn beslissing, om van de iconische Hagia Sophia in Istanbul een moskee te maken.

Op 10 juli liet Biden weten dat hij de beslissing van Ankara ter zake heel “spijtig” vindt.

“Ik betreur ten zeerste de beslissing van de Turkse regering om van de Hagia Sophia een moskee te maken. Ik roep Turks president Recep Tayyip Erdoğan op om op zijn beslissing terug te komen en deze bijzondere plek te behouden als museum. Zo blijft ze voor iedereen toegankelijk,” aldus Biden.

“De Hagia Sophia is een architectuurwonder en een bijzondere, heilige plek voor mensen van verschillende religies. De voorbije 85 jaar was de Hagia Sophia een museum. Daardoor konden mensen van over de hele wereld deze heilige plek bezoeken, bewonderen en er bidden. Sinds 1985 is het bovendien UNESCO-Werelderfgoed.”

Op 10 juli gaf de Turkse Raad van State, het hoogste rechtscollege van het land, groen licht voor het omvormen van de Hagia Sophia tot een moskee, ondanks internationaal protest.

Kort daarna droeg Erdoğan de controle over aan Diyanet, het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken.

Op 24 juli zal de eerste gebedsdienst gehouden worden in de Hagia Sophia. Dat zei Erdoğan op 10 juli tijdens een televisietoespraak.

Joe Biden was de 47ste vicepresident van de Verenigde Staten, van 2009 tot 2017. Dat was onder voormalig president Barack Obama.

Toen Obama in 2009 in Istanbul was, nam hij deel aan een gegidste rondleiding in de Hagia Sophia, samen met Erdoğan.

Foto: Obama en Erdoğan laten zich op 7 april 2009 rondleiden in de Hagia Sophia in Istanbul.

Bron: Hurriyet

S.V.R.