Foto: Iedereen kiest (woensdag 3 oktober)

De oproep om in Genk, een stad in de Belgische provincie Limburg, niet op N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir te stemmen, maar op CD&V-burgemeester Wim Dries, komt niet van een officiële AKP-pagina, zoals Demir had beweerd in een tv-debat.

In het Eén-programma Iedereen kiest zwaaide Zuhal Demir, staatssecretaris en N-VA-lijsttrekker in Genk, woensdag met een print van een Facebook-pagina. “De AKP van Erdogan roept op aan kiezers van Turkse origine in Genk om op CD&V te stemmen, om op Wim Dries te stemmen.”

Burgemeester Dries

Burgemeester Dries kon niet duidelijk antwoorden op de vraag of hij blij was met de steun van Erdogan. Opvallend, de AKP wil niets met die Facebook-pagina te maken hebben of met het bericht dat erop verscheen.

Geen relatie met die pagina

“Wij hebben geen enkele relatie met die pagina of die persoon”, zegt Ruhi Açikgöz, vertegenwoordiger van de AK-partij in België. “We delen evenmin dezelfde mening. Turkse Belgen moeten op iedereen kunnen stemmen, ook op Zuhal Demir.”

Facebookpagina AK Parti Belçika


De Facebook-pagina ‘AK Parti Belçika’ heeft 68.000 volgers en ziet eruit als een officiële partijpagina. Wie doorklikt, leest dat het een ‘officiële vrijwilligers’-pagina is, maar het Turkse woord voor vrijwilliger betekent ook fan.

“Het is een fanpagina van de AK-partij”, zegt Taner Ikiz, die de pagina in 2008 oprichtte. “Wij hebben alleen onze eigen mening geformuleerd en niet die van de Turkse overheid of president Erdogan.”