Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), haalde op 23 december zwaar uit naar de uitspraken van de Griekse Minister van Defensie over de Egeïsche eilanden. De leider van de grootste oppositiepartij zei dat hij in 2019 na de verkiezingen in totaal 18 eilanden “bezet door Griekenland” terug zal innemen.

“Ik zal komen en de eilanden terug innemen”

“De Griekse Minister van Defensie zegt “Kom en pak het dan”. Ik zal komen en al deze eilanden terug innemen. Waarom zeg ik dit? Omdat ze hetzelfde zeiden over Cyprus vroeger. Wat heeft Ecevit (vroegere Turkse premier) toen gedaan? Hij ging het ook daadwerkelijk terug innemen,” aldus Kılıçdaroğlu in een speech op een evenement van de partij in de noordwestelijke provincie Kocaeli.

Erdoğan faalde door “bezette eilanden” niet te bespreken in Griekenland

Het debat over de Egeïsche eilanden ontvlamde toen de CHP-leider kritiek uitte over President Recep Tayyip Erdoğan op 11 december. Hij bekritiseerde het falen van de President om het probleem van de “18 bezette eilanden” aan te kaarten tijdens zijn bezoek aan Griekenland.

“Waarom sprak je niet over de 18 bezette eilanden? Artikel 12 en 18 van het Verdrag van Lausanne werden overduidelijk geschonden. Er zijn 13,000 militaire eenheden en bijna 5,000 Griekse troepen op de eilanden,” zei Kılıçdaroğlu.

Hurriyet