Een stabiel, welvarend en democratisch Turkije is in het belang van Duitsland, aldus Ulrike Demmer, de plaatsvervangend woordvoerster van kanselier Angela Merkel op 29 augustus. Op een persconferentie in Berlijn kreeg ze vragen van journalisten over berichten die recent verschenen in de media. Duitsland zou van plan zijn om Turkije te helpen een financiële crisis te voorkomen. Zij kon die berichten bevestigen noch ontkennen.

“De federale regering volgt de ontwikkelingen in Turkije op de voet. Een stabiel, democratisch en welvarend Turkije is ook in ons belang,” aldus Demmer.

Op 28 augustus berichtten verschillende Europese media dat Duitsland aan het onderzoeken was of er manieren zijn om Turkije te helpen op financieel vlak. Naar verluidt zouden er verschillende opties zijn waaronder een door Europa gecoördineerd hulpprogramma, bilaterale hulp of leningen voor specifieke projecten van door de staat gecontroleerde ontwikkelingsfondsen.

Vorige week zei de woordvoerder van de Duitse regering nog dat Duitsland voorlopig geen bilaterale financiële hulp aan Turkije overwoog. De plaatsvervangende woordvoerster gaf geen gedetailleerd antwoord op de vraag of de regering nu haar standpunt had veranderd, maar zei dat ze geen nieuwe informatie had over de zaak.

Topontmoetingen

Demmer zei ook dat men moet wachten op de topontmoetingen tussen de Duitse en Turkse regeringen.

“Zoals u weet worden die gesprekken op dit moment verder voorbereid. Nog voor het bezoek van president Erdogan zal de Turkse minister van Financiën zijn Duitse collega ontmoeten,” aldus Demmer, die eraan toevoegde dat ze niet kon vooruit lopen op die onderhandelingen.

President Recep Tayyip Erdogan zal een belangrijk staatsbezoek brengen aan Duitsland op 28 en 29 september. Maar eerst, op 21 september, komt de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak naar Berlijn om er zijn Duitse collega Olaf Scholz te ontmoeten.

Duitse kritiek op Trump

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas gaat op zijn beurt vandaag naar Turkije, voor onderhandelingen over de politieke en economische relaties en internationale kwesties. Op 28 augustus had Maas nog kritiek gegeven op de Amerikaanse president Donald Trump en diens beleid van sancties en economische druk op Turkije.

“Natuurlijk hebben wij, Europeanen, veel belang bij een stabiele economische ontwikekling in Turkije,” zei hij toen.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Turkije; meer dan 7500 Duitse bedrijven zijn er actief. In 2017 werd er tussen Duitsland en Turkije voor zo’n 37,6 miljard euro ($43,6 miljard) aan goederen en diensten verhandeld.

Hürriyet

S.V.R.