De verkoop van wapens door de top wapenproducenten steeg in 2016 met zo een 1,9 percent. De eerste stijging op vlak van wapenverkoop in 5 jaar. Opvallend: de V.S. en West-Europa overheersen de markt op vlak van wapenverkoop met een aandeel van zo maar even 82 percent.

Het Internationale Centrum voor Vrede en Onderzoek (SIPRI) is verantwoordelijk voor het onderzoek en geeft aan in een verklaring dat de verkoop van wapens en militaire diensten vorig jaar een verkoopcijfer haalde van 318 miljard dollar, China niet meegerekend.

De totale verkoop van wapens kan algemeen berekend gelijk gesteld worden aan ongeveer 0,5 percent van het bruto binnenlands product op wereldvlak.

Top van de lijst

Aan de top van de lijst staat de Verenigde Staten. De Verenigde Staten geeft nog steeds het meeste geld uit voor militaire doeleinden. ´s Werelds grootste wapenbedrijven verhoogden hun wapenverkoop met zo een 4 percent vorig jaar naar een winstmarge van 185 miljard euro. De Verenigde Staten hebben een aandeel van 57,9 percent in de verkoop van wapens door de top 100 wapenbedrijven.

SIPRI gaf aan dat de groei onder andere te maken heeft met de verschillende militaire overzeese operaties van de V.S. en het feit dat heel wat andere landen eveneens investeerden in grote wapensystemen.

Grootste wapenproducent

Lockheed Martin, de grootste wapenproducent op wereldgebied van dit moment, verhoogde zijn verkoop van wapens in 2016 met 10,7 percent. Het behaalde een winstmarge van 34,1 miljard dollar op jaarbasis en vergrootte daarmee zijn voorsprong aanzienlijk op ´s werelds tweede grootste wapenproducent Boeing.

West-Europa

De wapenverkoop in West-Europa steeg naar een winstmarge van 78,09 miljard dollar wat neerkomt op een stijging van 0,2 percent.

De Verenigde Staten en West-Europa waren in 2016 verantwoordelijk voor zo een 82 percent van de totale verkoop van wapens op wereldvlak.

Geen impact

De Brexit schijnt geen impact te hebben gehad op de wapenverkoop door Britse wapenbedrijven. De verkoop steeg met 2 percent in 2016.

Russische bedrijven

De wapenverkoop door Russische bedrijven in de top 100 ging er eveneens op vooruit. Russische wapenproducenten kenden een stijging van 3,8 percent wat neerkomt op een winstmarge van 22,68 miljard euro in 2016.

Zuid-Koreaanse bedrijven

Zuid-Koreaanse wapenbedrijven slaagden er zelfs in hun wapenverkoop te boosten met 20,6 percent naar een winstmarge van 7,3 miljard dollar. De hoofdoorzaak is het escalerende conflict met Noord-Korea omtrent het Noord-Koreaanse nucleaire programma en de verschillende lanceringen van nucleaire raketten.

Wapenverkoop in Brazilië en Turkije

De wapenverkoop in Brazilië en Turkije ging er eveneens op vooruit met respectievelijk 10,8 en 27,6 percent.

“De groei in de wapenverkoop was te verwachten en wordt versterkt door nieuwe nationale en grootschalige wapenprogramma´s, militaire operaties in verschillende landen en hardnekkige regionale spanningen die de vraag naar wapens steeds weer versterken.” Aldus SIPRI.

AA