De Verenigde Staten gaven Abdullah Öcalan, de gevangen leider van de verboden terreurorganisatie PKK, aan Turkije in 1999 om controle over de groep te verkrijgen. Dat beweert de voormalige legerchef Gen. Ilker Basbug en benadrukt dat dit zijn “persoonlijke mening” is.

Eenmaal Ocalan uit Syrië werd verdreven in 1999 en uiteindelijk bezorgd aan Turkije, “bewoog de PKK uit de controle van Syrië en kwam onder Amerikaanse controle”, vertelde Basbug aan de krant Hurriyet in een interview in Washington. Hij was in de VS om deel te nemen aan een aantal meetings met verschillende denktanks in de hoofdstad.

Ocalan’s gevangenneming in 1999 kwam er nadat president Suleyman Demirel de Syrische overheid bedreigde met het sturen van troepen naar Hatay, op de Syrische grens, in de herfst van 1998 na een toename van PKK-aanvallen in Turkije.

Samenwerking met CIA

Binnen een week stuurde de Syrische president Hafez al-Assad Ocalan weg, na diplomatieke inspanningen van de VS, Egypte en Iran. De PKK-leider werd uiteindelijk gearresteerd door een team van de Turkse inlichtingendienst MIT in samenwerking met de CIA in februari 1999 op de luchthaven van Nairobi.

Ocalan wordt nog steeds gevangen gehouden op de eilandgevangenis Imrali, ten zuiden van Istanbul, om zijn levenslange gevangenisstraf uit te zitten.

Ging naar Syrië in 1979

 “Ocalan ging naar Syrië in 1979. Hij was daar voor 20 jaar. Tijdens deze periode stichtte hij een Koerdische structuur in Syrië dat van hem afhankelijk was. Terwijl hij leefde in Damascus, onder wiens controle en bescherming stond Ocalan? Het al-Assad regime … de Syrische inlichtingendienst,” zei Basbug.

“Hij werd dan uit Syrië verwijderd en bezorgd aan Turkije. De organisatie [PKK] bewoog vervolgens uit de controle van Syrië en kwam onder Amerikaanse controle,” voegde hij eraan toe.

Hurriyet