Een in Duitsland wonende Turkse man is tijdens zijn zomervakantie in Turkije geconfronteerd met een zware boete, nadat zijn voertuig werd bestuurd door een persoon die daar volgens de wet geen toestemming voor had.

Het incident vond plaats in Kayseri en leidde tot het tijdelijk uit het verkeer nemen van de auto en een totale boete van 60.000 Turkse lira (1.355 euro).

De man vertrok zo’n tien dagen geleden samen met zijn dochter vanuit de regio Ulm naar zijn geboortestad Kırşehir. De reis verliep zonder problemen en de grensovergang via Kapıkule verliep vlot. In Kırşehir aangekomen, stuurde hij zijn dochter en zijn eveneens in het buitenland wonende neefje of nichtje naar Kayseri om een familielid op te halen van de luchthaven.

Omdat het vliegtuig nog niet was geland, besloten de jongeren om met de auto een rit te maken door Kayseri. Tijdens een verkeerscontrole stelde de politie vast dat de bestuurder niet de eigenaar was, en werd de auto als “yetkisiz kullanım” (ongeoorloofd gebruik) geregistreerd. De wagen werd daarop in beslag genomen en naar een parkeerterrein gesleept.

Voor het voertuig – een Volkswagen Golf uit 2007 – kreeg de eigenaar een boete van 31.000 TL. De bestuurder kreeg een afzonderlijke boete van 25.000 TL, en daarbovenop kwamen nog 4.000 TL takelkosten. In totaal komt de boete neer op 60.000 TL. Ook werd de eigenaar verplicht om de auto binnen zeven dagen Turkije uit te voeren, en mag hij de komende zes maanden geen voertuig het land in brengen.

De man verklaarde dat zijn dochter zelf in de wagen zat en het voertuig slechts kort had overgedragen aan haar nicht. “Er was geen kwade opzet. Deze wet is veel te streng. Mijn vakantie is volledig verpest,” aldus de man, die naar eigen zeggen ook gezondheidsproblemen kreeg en een hartaanval doormaakte als gevolg van de stress.

Hij roept andere vakantiegangers op om zich goed te informeren over de Turkse regelgeving rond voertuigen met buitenlandse nummerplaten. Volgens de wet mogen dergelijke voertuigen enkel bestuurd worden door de eigenaar of diens in het buitenland woonachtige partner, ouders of kinderen – en dan nog enkel zolang de eigenaar zelf ook in Turkije aanwezig is.

Wie mag met een buitenlandse wagen rijden in Turkije?

Veel Europese Turken reizen met hun eigen of geleende wagen naar Turkije. De Turkse douaneregels bepalen echter strikt wie het voertuig mag besturen.

Een buitenlandse wagen mag enkel bestuurd worden door de eigenaar zoals geregistreerd bij binnenkomst, of door zijn of haar partner, ouders of kinderen, op voorwaarde dat zij in het buitenland wonen. Deze personen moeten documenten kunnen tonen waaruit zowel de verwantschap als hun buitenlandse woonplaats blijkt.

Andere familieleden of vrienden mogen de wagen niet besturen, ook niet met een volmacht. Familieleden die in Turkije wonen vallen eveneens buiten de toegestane groep. Volmachten, zowel uit binnen- als buitenland, worden door de Turkse douane niet erkend.

Bij overtreding:

Wanneer een onbevoegde persoon het voertuig bestuurt, wordt de wagen in beslag genomen en naar een parkeerterrein gebracht. Zowel de bestuurder als de eigenaar krijgen een boete opgelegd. Daarnaast moet het voertuig binnen zeven dagen Turkije verlaten, en krijgt de eigenaar een verbod om zes maanden lang opnieuw een voertuig het land binnen te brengen.

Uitzondering:

In bepaalde gevallen mogen eerste graad familieleden (partner, ouders, kinderen) die in het buitenland wonen de wagen ook gebruiken, zelfs als de eigenaar er niet bij is. Voorwaarde is wel dat zij kunnen aantonen dat ze in het afgelopen jaar minstens 185 dagen buiten Turkije hebben verbleven.

Bron: Turkse media