De Turkse zanger Suavi is veroordeeld tot 11 maanden en 20 dagen gevangenisstraf voor het “beledigen” van President Recep Tayyip Erdoğan. De straf werd echter omgezet in een boete van 14,000 Turkse lira (2760 euro).

“Gülen en Erdoğan zijn evenwaardig”

Suavi is 67 jaar oud en zei op een evenement in de Egeïsche provincie Izmir dat “tot gisteren, ze een vriendschappelijke relatie hadden. De ene is niet beter dan de andere,” waarmee hij verwees naar Erdoğan en de predikant Fethullah Gülen.

Gülen leeft momenteel in de VS. Het netwerk van Gülen staat bekend als de terreurorganisatie FETÖ. Er wordt door de Turkse staat geloofd dat zij verantwoordelijk waren voor de couppoging in juli 2016.

Vrijheid van meningsuiting

De 33ste Strafrechtbank van Eerste Instantie van Izmir veroordeelde Suavi aanvankelijk tot 1 jaar en 2 maanden celstraf, wat dan werd gereduceerd tot 11 maanden en 20 dagen. Hierna werd het omgezet tot een boete. De advocaten van Suavi zeiden dat de opmerkingen van hun cliënt binnen het kader van vrijheid van meningsuiting vallen. Ze eisten dan ook dat hij vrijgesproken werd.

Suavi zei dat hij het “opmerkelijk” vindt dat hij voor gerecht kwam omwille van zijn opmerkingen.

“Het beledigen van de president” is een misdaad in Turkije die tot 4 jaar celstraf kan opleveren.

Hurriyet