Een in Turkije gebaseerd humanitaire agentschap heeft tot nu toe meer dan 550.000 Rohingya-moslims bereikt sinds de nieuwe crisis op 25 augustus is begonnen in het Myanmarese Rakhine.

Foto: Myanmarese Rakhine

Volgens de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH), waren onder de Rohingya die van de hulp genoten, mensen die in de staat Rakhine verblijven en ook degenen die Bangladesh zijn binnengekomen.

Meer dan 656.000

Sinds 25 augustus zijn volgens de VN meer dan 656.000 Rohingya vanuit de westelijke Myanmarese staat Rakhine naar Bangladesh getrokken.

De vluchtelingen vluchten voor een militaire operatie waarbij veiligheidstroepen en boeddhistische bendes mannen, vrouwen en kinderen hebben gedood, huizen hebben geplunderd en Rohingya dorpen hebben platgebrand.

Hulp gestuurd

“We hebben hulp gestuurd naar kampen in Cox’s Bazar [Bangladesh], kampen voor interne verdrevenen in Sittwe [hoofdstad van Rakhine] en de steden Maungdaw en Buthidaung [in west-Myanmar]”, zei Vahdettin Kaygan, vice-voorzitter van de IHH.

“Hulp – waaronder voedsel, schoon water, hygiënische benodigdheden, tenten en kleding – werd uitgedeeld aan behoeftige Rohingya-mensen, die in kampen in zowel Myanmar als Bangladesh verblijven,” voegde Kaygan toe.

Uit Turkije

IHH, een van de belangrijkste hulporganisaties uit Turkije, stuurt humanitaire hulp naar noodlijdende mensen over de hele wereld, inclusief het door oorlog verscheurde Syrië, het door de droogte getroffen Somalië, en Myanmar.

Kaygan zei dat het agentschap vijf rehabilitatiecentra zal openen, die voor 2.000 kinderen zullen zorgen, waarvan de eerste al in gebruik is. Drie medische centra zijn in vluchtelingenkampen in Myanmar en Bangladesh opgezet, zei hij, eraan toevoegend dat meer dan 1000 mensen deze dagelijks gebruiken.

Meest vervolgde mensen

De Rohingya, door de VN omschreven als de meest vervolgde mensen ter wereld, hebben te maken met angst voor aanvallen, sinds er in 2012 tientallen doden vielen door etnisch geweld.

Gedood

Volgens Artsen zonder Grenzen werden er tussen 25 augustus en 24 september minstens 9.000 Rohingya gedood in de westelijke staat Rakhine in Myanmar.

Door geweld veroorzaakt

In een rapport dat op 12 december werd gepubliceerd, zei de Internationale Humanitaire Organisatie dat de dood van 71.7 procent of 6.700 Rohingya door geweld werd veroorzaakt. Daarvan zijn 730 kinderen, elk jonger dan 5 jaar.

De VN hebben groepsverkrachtingen, moorden – inclusief van zuigelingen en jonge kinderen – brute mishandelingen en verdwijningen gedocumenteerd, allemaal gepleegd door veiligheidsdiensten. In een rapport stellen VN-onderzoekers dat dergelijke vergrijpen misdaden tegen de menselijkheid zijn.

Bron: Anadolu