Foto: narbozcaada.com

De gemeente Bozcaada, gesitueerd in het noordoosten van de Egeïsche zee en tevens de derde grootste Turkse eiland, kondigde plannen aan om alle motorvoertuigen te verbieden op het eiland. Deze beslissing werd genomen omdat het eiland gebukt gaat onder te intensieve verkeersdrukte tijdens de zomer, aangezien het een erg populair vakantieoord is.

Volgens burgemeester Hakan Can Yılmaz zullen er geen motorvoertuigen worden toegelaten voor toeristen of bezoekers van het populaire zomerresort. Hij wees erop dat bewoners nog steeds gemotoriseerde voertuigen mogen hebben, maar onderstreepte dat het project als doel heeft om alle auto´s en scooters op het eiland te verbieden in de komende jaren. Daarbij benadrukte Yılmaz dat het eiland een grote natuurlijke schoonheid bezit en dat de gemeente erop doelt het eiland te beschermen van milieuvervuiling veroorzaakt door voertuigen die werken op fossiele brandstoffen.

“We beschouwen dit project als een eerste stap in de richting van onze doelstellingen. Het ontbreken van auto´s zal de luchtvervuiling op het eiland stopzetten, wat op zijn beurt bijdraagt tot de ontwikkeling van het eiland als een toeristische bestemming,” aldus Yılmaz.

Golfkarren

Volgens de burgemeester is de eerste concrete stap dit jaar gezet richting een mogelijke overgang naar ecologisch vriendelijke voertuigen. Acht toeristen werden van de ferryhaven opgehaald en naar hun hotel gebracht met twee eco-vriendelijke golfkarren.

“We hebben erg positieve feedback gekregen van beide gasten en bewoners van het eiland hierover,” zei hij.

Prachtige natuur en wijn

Bozcaada, een eiland dat ook bekend staat onder de Griekse naam Tenedos, bezit veel wijngaarden, verspreide dennenbossen en heeft stranden in het zuiden. Het trekt hiermee veel aandacht van families en natuurliefhebbers. Het kleine eiland is tevens een district van de provincie Çanakkale.

Met een grondgebied van 39,9 km² staat het op de derde plaats van grootste Turkse eilanden, na Imbros en Marmara. De bewoners halen het merendeel van hun inkomsten uit het toerisme, de wijnproductie en visvangst, wat niet verwonderlijk is aangezien het eiland al eeuwenlang bekend staat om zijn druiven, wijn en rode klaprozen.

Sabah