De lokale bevolking van het Belgische dorp Faymonville, ook wel bekend als “het Turkse dorp” (ondanks het gebrek aan Turkse inwoners), organiseerde op maandag hun jaarlijkse carnaval door met de Turkse vlag te zwaaien en traditionele rode en witte kostuums aan te trekken.

Het kleine dorp van ongeveer 1.000 inwoners, waaronder zich geen enkele Turk bevindt, trekt elk jaar tijdens het carnaval duizenden bezoekers aan, voornamelijk Turkse mensen uit de rest van België en Europa.

Tijdens het festival verkleden de Franstalige inwoners van Faymonville zich in traditionele kleding en dragen ze de Turkse vlag te paard terwijl ze door de straten marcheren.

Er zijn verschillende verhalen, die teruggaan tot de achtste eeuw, over de reden waarom de Belgische inwoners van het oostelijke dorp Turken worden genoemd. Volgens één verhaal verwierpen dorpsbewoners hun deelname aan de middeleeuwse kruistochten tegen islamitische Turken.

Een ander verhaal vertelt dat het dorp zijn bijnaam kreeg nadat de inwoners weigerden kerkelijke belastingen te betalen om een oorlog tegen de Osmaanse Turken te financieren en in plaats daarvan met hen geallieerd waren in de 16e en 17e eeuw.

Naast het jaarlijkse festival is de “Turkse” invloed ook te zien in de andere delen van het dorpsleven. Het voetbalteam van het dorp RFC Turkania neemt deel aan de Belgische amateurcompetitie en draagt uniformen met de Turkse ster en sikkel.

Bij de ingang van de bibliotheek in het centrum van de stad is een marmeren plaquette met de Turkse ster en de halve maanfiguren en andere vlaggetjes op de ramen van het gebouw te zien.

Sabah

T.A.