Turkije is nog steeds het gastland voor het grootste aantal vluchtelingen ter wereld voor het derde jaar op rij. Dit meldde een Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties op donderdag.

Genereuze inspanningen

Selin Unal is de verantwoordelijke voor Externe Relaties en Publieke Informatie bij de UNHCR, het Hoogcommissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Ze sprak op een evenement in de centrale Turkse provincie Konya over vluchtelingen en hun sociaal aanpassingsproces. Ze loofde de Turkse inspanningen en noemde ze “genereus”.

“Turkije is het gastland voor het grootste aantal vluchtelingen ter wereld voor drie jaar op rij. Syriërs vormen het grootste aandeel van deze vluchtelingen. Bijna 4 miljoen mensen vallen onder de internationale bescherming van Turkije. De positieve aanpak van de Turkse bevolking tegenover vluchtelingen moet doorgaan,” aldus Unal.

Ondanks moeilijkheden, blijven de Turken behulpzaam

Toen ze sprak over haar bezoek aan Kilis, een zuidelijke grensprovincie van Turkije, zei ze dat er 130,000 Syriërs waren in het dorp Kilis. Het dorp heeft maar 90,000 inwoners.

“Hun sociaal aanpassingsproces blijkt moeilijk te zijn, maar de bevolking van Kilis accepteert de situatie en blijven zichzelf genereus opstellen,” stelde ze vast.

Meer financiële steun nodig

Unal benadrukte de nood aan meer hulp voor Turkije op vlak van vluchtelingensteun.

“Binnen de Verenigde Naties maken we plannen met de staten en ngo´s. We proberen meer financiële steun voor vluchtelingen te regelen,” zei ze.

Officiële data over de Turkse inspanningen tonen aan dat het land meer dan 25 miljard dollar (21 miljard euro) heeft geïnvesteerd van de eigen nationale middelen om meer dan 3 miljoen vluchtelingen onder te brengen sinds het begin van het conflict.

Anadolu