Tijdens een bijeenkomst van Shanghai Cooperation Organisation in 2016

Turkije zal als eerste niet volwaardig lid en als dialoogpartner het voorzitterschap over het Energie Comité van de Shanghai samenwerkingsorganisatie (SSO) in 2017 verkrijgen.  De nominatie kwam er nadat Rusland en China hun voorkeur uitdrukten aan Ankara nadat President Recep Tayyip Erdogan afgelopen zondag de SSO aanwees als alternatief voor de toetreding tot de EU van Turkije.

Bijkomstig aan de oorspronkelijke leden zijn Turkije, Afghanistan, Iran, Mongolië, Wit-Rusland en Sri Lanka leden met een partnerschap status, die bovendien de voorkeur hebben gegeven te willen toetreden tot de organisatie. De leden van het kabinet van het Ministerie van Energie van Turkije kwamen met een voorstel voor de lidstaten van de SOO, zijnde dat elk lid met partnerschapstatus om het jaar het voorzitterschap van het Energie Comité zou moeten delen. Dit werd unaniem omarmd en Turkije werd bovendien unaniem verkozen te zetelen als voorzitter van het Energie Comité in 2017.

Grootste energie producerende staten

Het Energie Comité van de SSO brengt de grootste energie producerende staten met name Rusland, Iran, Kazakstan en Oezbekistan samen met ‘ s wereld grootste energie consumenten, met name China en India in eenzelfde lichaam. Het doel van het Comité van de SOO is de samenwerking rondom energie uit te diepen en te versterken. De leden van de SOO omarmen de wereldenergieproductie die ongeveer 36% in elektriciteit, 23% in natuurlijk gas, 20.8% in petroleum en 60.2% in kolenproductie bedraagt. Zij consumeren ook 28% in natuurlijk gas, 25.2% van petroleum en 65.1% in kolen van die wereldproductie.

Gevormd in 1996

De SOO werd gevormd door China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tajikistan in 1996 onder de naam van de “Shanghai Five”. Na de toetreding van Oezbekistan in 2001, heeft de organisatie haar naam veranderd. In 2015, besliste de SOO India en Pakistan te laten toetreden als volwaardige leden. De SOO is ook bekend als de Euroaziatische politieke, economische en militaire organisatie, waarin de samenwerking van de lidstaten gekaderd is rondom de oorlog tegen de dreiging van het terrorisme en andere veiligheidsrisico’s, zoals de drugstrafiek over Azië.

Mongolië,  Iran en Afghanistan hebben de status van observator, terwijl Turkije de status heeft van dialoogpartner.

Sabah