Turkije start komend jaar met de restauratie van het Vaselonklooster in de noordelijke stad Trabzon. Het klooster dat een van de oudste is in het land, ligt in hetzelfde gebied als het befaamde Sümela-klooster. Turkije heeft meermaals aangetoond ze streeft naar herstel van al haar historisch erfgoed.

Hoewel het Vaselonklooster net zoals het Sümelaklooster gebouwd is tegen een rotswand, geniet ze niet van dezelfde faam. De lokale bevoegdheden hebben laten weten dat de restauratiewerken zonder twijfel zullen doorgaan. “We gaan de gloriedagen van het Vaselonklooster een nieuw leven inblazen,” klonk het.

Johannes de Doper

Het klooster dat ook wel ‘Zouvalon’ wordt genoemd, zou rond 270 na Christus zijn gebouwd en is gewijd aan Johannes de Doper. Doordat de christelijke bevolking in de regio afnam, raakte het klooster door de eeuwen heen in verval.

Voor de restauratiewerken zal er volgende jaar een openbare uitbesteding worden uitgeschreven. Tegelijkertijd zal er ook worden gewerkt aan een klooster dat dateert uit de 8ste eeuw. Dit zal gebeuren onder leiding en toezicht van lokale overheden.

Belangrijk centrum

Trabzon was voor de Ottomaanse overheersing een belangrijk centrum voor de christenen in het noorden van Turkije. Het dorpje Maçka (Trabzon) alleen al, herbergt vijf kloosters. 3 ervan staan nog recht.

Vaselon had een eeuw lang niemand die ernaar omkeek wat schattenjagers de kans gaf om het klooster te plunderen. Burgemeester van Maçka, Koray Koçhan, zei dat zijn dorp ‘grote en spectaculaire kloosters herbergt’ en dat er oude kaarten worden bestudeerd om andere kloosters te lokaliseren.

“We kennen alleen de namen van Vaselon, Sümela en Kuştul. Er zijn nog twee andere kloosters maar deze zijn jammer genoeg volledig verwoest,” zei burgemeester Koçhan.

Sabah