Het hoofd van de internationale instelling voor Korans in braille, heeft gezegd dat Turkije op internationaal niveau massaal braille-korans verdeelt onder slechtzienden.

“We willen een academische basis creëren voor mensen met een visuele beperking die de koran willen reciteren,” zei Selahattin Aydın in een interview met Anadolu Agency.

Aydın die zelf blind is, zei dat Egypte, Maleisië en Jordanië tot de landen behoren die momenteel korans drukken in braille, een speciaal voor blinden ontwikkeld alfabet. “Iemand die visueel gehandicapt is kan het heilig boek leren lezen op zo’n 7 à 14 dagen tijd,” zei hij.

De overkoepelende organisatie voor Korans in braille is gevestigd in Istanbul en actief in 10 verschillende landen. De instelling die zo’n vier jaar gelden werd opgericht heeft al drie conferenties georganiseerd.

Aydin merkte op dat de eerste Turkse braille-koran verscheen in de jaren 80. Turkije begon het heilig boek (in braille) voor het eerst te drukken in de jaren 90. De eerste officiële leeslessen vonden plaats in de Mediterrane stad Antalya. Dit in 1989.

Het braille-alfabet werd in 1829 ontwikkeld door Louis Braille. Het is een speciaal lees en schrijf-alfabet voor mensen met een visuele beperking.

Sabah

O.A.