De productie van de TGC Anadolu, het eerste Turkse amfibisch oorlogsschip, zal in 2019 worden afgerond.

“Ongeveer 90 procent van de (bouw)blokken zijn aan het einde van de productiefase. Na de productiefase zal de uiteindelijke assemblage van het schip snel volgen,” aldus Metin Kalkavan, voorzitter van de Turkse ondernemersorganisatie TÜDEV.

Slagkracht vergroten

Volgens Kalkavan zal de productie van het schip dat bestaat uit 114 blokken, de slagkracht van de Turkse zeemacht versterken. ‘We worden de tiende staat dat over een amfibisch oorlogsschip beschikt. Dit zal de operationele slagkracht van Turkse zeemacht aanzienlijk verbeteren. Een amfibisch oorlogschip is een vaartuig dat is ingericht voor het vervoer van materieel of troepen voor het gebruik bij een amfibische landing.

Made in Turkey

Het schip, de TGC Anadolu, dat voor 68 percent bestaat uit Turkse onderdelen, is een amfibisch oorlogsschip dat geconverteerd kan worden tot een vliegdekschip. De TGC Anadolu moet in februari 2019 zeeklaar zijn. Het vaartuig zal een lengte hebben van 232 meter en een breedte van 32 meter.

Vlaggenschip

Kalkavan voegde toe dat na de assemblagefase een testfase zal volgen waarna het schip in februari 2019 zeeklaar zal zijn.

Het project dat begon in 2016 zal naar schatting meer dan 1 miljard euro kosten. Het vaartuig moet de Turkse zeemacht ondersteunen tijdens buitenlandse operaties en humanitaire missies. Het schip zal ook dienst doen als commandocentrum en vlaggenschip van de Turkse zeemacht.

Hurriyet