De Turkse minister van Financiën heeft een aantal inspecteurs aangesteld die zich gaan toeleggen op de agrarische gebieden. De bedoeling is om groothandelaars op te sporen die landbouwproducten hamsteren als een strategie om de prijs ervan op te drijven.

Het moet gedaan zijn met de economisten tot wanhoop te drijven.

Deze ‘uienjacht’ van de Turkse regering is onderdeel van een reeks maatregelen om de verlammende inflatie het hoofd te bieden. Deze illegale hamsterpraktijken vormen een probleem omdat ze de prijzen voor de consument de hoogte injagen.

Het land is in de greep van een economische crisis. Die wordt veroorzaakt door een verzwakte munt, een toename van schulden en onenigheid met de VS, waar president Donald Trump nieuwe handelssancties heeft ingesteld.

De prijzen van levensmiddelen zijn het voorbije jaar zo sterk gestegen dat het er op een bepaald moment naar uitzag dat Recep Tayyip Erdoğan omwille daarvan niet zou herverkozen worden als president.

In september strandde de inflatie op 25 procent, het hoogste cijfer in 15 jaar. De lira heeft bijna 40 procent van zijn waarde verloren in vergelijking met vorig jaar.

Rentevoet

Vorige maand kostte een zak uien in Izmir zo’n 50 dollarcent, meldt Sol Haber. Nu betaal je voor diezelfde zak al $1, en tegen eind dit jaar waarschijnlijk al $2.

Toch weigert Erdoğan om de rentevoet drastisch te verhogen. Hij hoopt voor groei te kunnen zorgen door grote, door de regering gefinancierde projecten zoals de aanleg van autowegen, bruggen, moskeeën en een gigantische nieuwe luchthaven in Istanbul.

Foto: Berat Albayrak

Het is niet de eerste keer dat Turkije de economische conventies niet volgt. Eerder heeft minister van Financiën Berat Albayrak inspecteurs aangesteld om controles uit te voeren in de agrarische gebieden, om groothandelaars op te sporen die producten hamsteren om zo de prijs op te drijven.

“We laten niet toe dat er massaal gestockeerd wordt,” aldus Albayrak, tevens Erdoğans schoonzoon.

“Niemand heeft het recht om dure producten te verkopen aan mijn burgers,” voegde Erdoğan daaraan toe, volgens de berichtgeving van onder andere de zender Tr724.

Donderdag werd in de zuidoostelijke stad Mardin een magazijn ontdekt waar 30 ton uien lagen opgeslagen. De gemeente kondigde aan dat ze gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de eigenaar ervan.

De Turkse politicus Kemal Kilicdaroglu, voorzitter van de grootste oppositiepartij CHP, tweet een filmpje met als bijschrift: “Laat de ui niet huilen!”.

NBC

S.V.R.