Foto: Demir Kerk in Istanbul

De bouw van de allereerste kerk in het Republikeinse tijdperk van Turkije zal in februari van start gaan. Het stadsbestuur van Istanbul maakte het nieuws eerder bekend.

“Het papierwerk is achter de rug en de bouwvergunning werd toegekend.” Dat waren de woorden van Bulent Kerimoglu, burgemeester van de gemeente Bakirkoy in Istanbul. Kerimoglu ontmoette Yusuf Cetin, voorzitter van de Syrisch- Orthodoxe Kerk van Istanbul en Ankara. Samen stonden ze de pers te woord.

Kerimoglu zei dat de kerk zo’n 17.000 Syrisch-orthodoxe gelovigen zal kunnen dienen. Men verwacht dat de bouw van de kerk binnen 2 jaar zal worden afgerond. Cetin zei dat ondanks “alle verschillende religies en etnische wortels, alle harten kloppen voor ons Turkije.” “We zijn trots dat we onder de Turkse vlag leven in dit land,” voegde hij eraan toe.

De toenmalige Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu, kondigde in 2015 aan dat de regering groen licht had gegeven voor een nieuwe kerk in Istanbul. De stad heeft tot nu toe slechts één Syrisch-orthodoxe kerk.

Oorsprong in het oude Mesopotamië

Arameeërs zijn een etnische groep waarvan de oorsprong in het oude Mesopotamië ligt. Hun Aramese taal is een van de oudste ter wereld en heeft een geschiedenis die 5.500 jaar teruggaat. De kerk zal worden gebouwd in Yesilkoy, een wijk Bakirkoy, dicht aan de luchthaven Istanbul Atatürk.

Het gebedshuis dat een capaciteit zal hebben van 700 gelovigen, zal ook worden voorzien van een parking en een koffiehuisje. De huidige Syrisch-Orthodoxe Kerk van de Heilige Maagd Maria, gelegen in het Beyoglu district, is veel te ver verwijderd van de Arameeërs bevolking die voornamelijk in Bakirkoy woont. De gemeenschap maakt momenteel veel gebruik van de katholieke kerken.

Er wonen ongeveer 25.000  Arameeërs in Turkije. De meerderheid (ongeveer 17.000) woont in Istanbul, anderen wonen in de oostelijke provincies Mardin, Adiyaman, Diyarbakir en Elazig.

Anadolu

O.A.