De overgang van de oude Atatürk luchthaven naar de nieuwe luchthaven van Istanbul zal 48 uur in beslag nemen. Beginnen zal de overdracht op 30 oktober tot en met 31 oktober, meteen na de openingsceremonie, die zal plaatsvinden op 29 oktober. Dat schreef Turkish daily Aksam in een verslag.

De nieuwe luchthaven van Istanbul zal, eens voltooid, gelden als ´s werelds grootse luchthaven. De opening van de luchthaven zal voorafgegaan worden door een spectaculaire openingsceremonie bijgewoond door President Recep Tayyip Erdogan zelf, de Turkse premier Binali Yildirim en verschillende andere belangrijke staatsfiguren. De luchthaven zal dus nog niet meteen operationeel zijn op 29 oktober zelf. De openingsceremonie zal de hele dag in beslag nemen en enkel de President, de Premier en de andere VIP staatsleden, uitgenodigd voor de ceremonie, zullen ingevlogen worden op de nieuwe luchthaven.

Aangezien 29 oktober op een maandag valt, wilden de verschillende luchtvaartmaatschappijen, en daarmee vooral Turkish Airlines, gebruik maken van de drie vrije dagen, voor de transitie van alle functies en materiaal naar het nieuwe complex. Men hoopte met de transitie van start te kunnen gaan op 30 oktober tot en met 31 oktober.

Overeenkomst bereikt

De Autoriteit van de Staatsluchthavens in Turkije (DHMI) bereikten vervolgens een overeenkomst bereikt met de verschillende luchtvaartmaatschappijen betreffende het omleiden van de verschillende vluchten zonder al te grote vertragingen te veroorzaken voor de passagiers. Alle details betreffende de transitie van de Atatürk luchthaven naar de nieuwe luchthaven werden volledig uitgewerkt in een rapport. De transitie zal 48 uur in beslag nemen. Het plan geeft onder andere aan dat alle buitenlandse vluchten naar Istanbul gedurende de twee desbetreffende dagen volledig geschrapt en/of omgeleid zullen worden. Het plan en de verschillende arrangementen zullen persoonlijk uitgewerkt worden met de verschillende desbetreffende luchtvaartmaatschappijen zelf.

De luchtvaartmaatschappijen zullen alle vluchten naar Istanbul schrappen gedurende de twee dagen. Zo zullen er onder andere geen vliegtickets meer verkocht worden naar Istanbul voor 30 en 31 oktober. Enkel sommige private luchtvaartmaatschappijen, zoals Onur Air en Atlasglobal, zullen de toelating krijgen de luchthaven te gebruiken als hun hoofdstellingsplaats en hoofd hub voor het vertrek en aankomst van hun vluchten.

Sabah