Meral Aksener, een ervaren politicus van de politieke rechtervleugel en voormalig minister van binnenlandse zaken, vormde op 25 oktober haar politieke partij onder de naam van “de Goede Partij”. De naam is een statement en wil duidelijk maken dat Aksener inderdaad van plan is voor president te runnen tegen huidig president Recep Tayyip Erdogan in 2019.

Aksener diende een petitie in voor de vorming van “de Goede Partij”, eerder die dag, bij de minister van binnenlandse zaken. Ze deed dit alvorens haar eerste officiële bijeenkomst met de partijtop en sympathisanten van de nieuwe partij.

“Turkije zal goed zijn”, aldus Aksener in haar eerste woorden van haar speech tegenover haar kersverse partijleden. “De Turkse bevolking zijn het huidige beleid moe. De staat is verroest. Er is geen sprake meer van een duidelijke publieke orde. Er is geen andere oplossing dan een totale verandering van het politieke klimaat.”

Aksener en andere verantwoordelijken werden uit de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) gezet wegens strubbelingen met de partijvoorzitter van de MHP, Devlet Bahceli, die in de laatste maanden steeds vaker akkoord schijnt te gaan met President Erdogan als het gaat om enkele kerndiscussies op politiek vlak, waaronder de verschuivingen in de regelgeving van de uitvoerende macht door middel van aanpassingen in het presidentiële systeem.

Afscheuring van MHP

In 2016 leidden initiatieven, betreffende het houden van een buitengewone partijvergadering, door leden van de MHP, geleid door Aksener, naar controversiële beslissingen voor het gerecht. De partijvergadering zou als doel hebben gehad Bahceli uit zijn leidinggevende functie te verwijderen. Toen dit niet lukte vormden de politieke veterane haar eigen partij. Vier MHP-politici volgden haar in die beslissing. Daarnaast stapte een politicus van de Republikeinse Volkspartij (CHP) over naar “De Goede Partij” meteen op de eerste dag van haar bestaan, wat vervolgens resulteerde in het veiligstellen van 5 zetels voor Aksener in het parlement.

Alhoewel de partij van Aksener uit figuren bestaat met een achtergrond bij de MHP mikt ze erop de centrumrechtse kiezers te bekoren. Daarnaast zet de partij ook zijn zinnen op nationalisten en democraten door een partijprogramma aan te bieden dat ruimte heeft voor verschillende politieke perspectieven.

Strijd tegen FETÖ gaat door

Akşener wees in een toespraak op de lopende strijd tegen Gulenistische Terreurorganisatie (FETÖ). De staatsgreep van 15 juli omschreef ze als ‘de meest verraderlijke actie’ tegen het Turkse volk en de Turkse staat.

“Deze verraderlijke bende FETÖ is de belangrijkste speler bij elke operatie [tegen Turkije], niet alleen sinds 15 juli, maar al sinds 2004… De mensen in de straat hebben de staat gered”, zei ze en daarmee bekritiseerde ze indirect de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) vanwege samenwerking met de groep in het verleden.

‘Media mogen niet onder druk staan’

Akşener richtte zich op de democratische problemen van Turkije en onderstreepte het belang van een ‘functionerend, competitief politiek systeem.’

“De media mogen niet onder druk staan. Democratische participatie, een sterk parlement en de nationale wensen zijn onvervangbaar. We zullen de wet op politieke partijen democratiseren in het licht van de hedendaagse democratische principes en de criteria van de Commissie van Venetië”, zei ze.

Ze stelde ook voor om de kiesdrempel die bij de parlementsverkiezingen wordt toegepast te verlagen van de huidige tien naar vijf procent.

Hurriyet