Pakistaanse politici, middenveldorganisaties en activisten op sociale media hebben over heel het land een driedaagse ‘koop-de-lira’-campagne gelanceerd uit solidariteit met Turkije. Turkije staat onder zware financiële druk na de arrestatie van een Amerikaanse “predikant”.

Veel Pakistanen repten zich naar de lokale wisselagenten om Turkse lira’s te kopen in de hoofdstad Islamabad, Karachi, Lahore en andere steden. De golf van solidariteit heeft duizenden mensen ertoe gebracht om Turkse lira’s te gaan kopen, zodat de wisselagenten niet anders konden dan extra voorraad aan te leggen om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

“We zijn momenteel een noodreserve van Turkse lira’s aan het aanleggen omdat de vraag naar deze munt de afgelopen dagen peilsnel de hoogte is in gegaan,” vertelde Khalid Hussain, van het wisselkantoor Piracha (in Karachi) aan Anadolu Agency.

“Tot nu toe is de lira in Pakistan nooit een populaire munteenheid geweest, en daarom hadden we er maar een beperkte voorraad van. Maar de afgelopen dagen registreerden we een plotse toename van de vraag naar Turkse lira’s,” zo zei hij nog.

Vorige week was 1 lira nog maar 21 Pakistaanse roepi’s waard. Vandaag tel je voor 1 lira al 25 roepi’s neer, en op de zwarte markt kan dat zelfs oplopen tot 28 roepi’s, volgens Hussain.

Relaties tussen Turkije en de VS

De relaties tussen Turkije en de VS zijn momenteel vertroebeld, nadat Washington sancties heeft uitgevaardigd tegen twee Turkse ministers. De sancties kwamen er omdat Turkije blijft weigeren om de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten. Brunson wordt door Ankara verdacht van terrorisme.

Op 10 augustus voerde president Donald Trump de sancties nog op, door de belasting op de import van Turks aluminium en staal te verdubbelen.

Vorige woensdag verhoogde Turkije op zijn beurt de importheffingen op verschillende Amerikaanse producten, waaronder alcohol, tabak en auto’s.

Bron: Anadolu Agency

S.V.R.